Mérgezőek lehetnek a kínai gyógykészítmények

2013.07.01. 12:36

Növényvédőszereket tartalmazhatnak a nyugati országokba is gyakran importált kínai gyógyszerek és gyógyhatású készítmények – állítja a Greenpeace friss teszteredmények alapján.

A zöldek Észak-Amerikában harminchat, Kínából származó gyógynövényes terméket teszteltek, köztük krizantém, lonc, szárított liliom, san qi, és rózsabimbó alapanyagú szereket. Ezek közül 32-nél állapították meg, hogy a vegyszerek túllépik az egészségkárosító határértékeket.

Európában 29 ilyen terméket vizsgáltak meg, ezek közül 26-ban volt különösen magas a veszélyes anyagok aránya. A jelentés szerint ezek az anyagok hosszú távon születési rendellenességekhez, rövid távon az előállító farmokon dolgozók mérgezéses megbetegedéseihez vezethetnek.

A Greenpeace jelentése szerint a hagyományos kínai gyógykészítmények rendkívül népszerűvé váltak például az USA-ban, Kanadában, Angliában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban. 2011-ben az ilyen termékek kínai exportjának értéke meghaladta az 1,5 milliárd fontot – írta a Guardian.

A zöldek felszólították a forgalmazókat a környezetbarát megoldások alkalmazására a környezet és az emberi egészség védelme érdekében. Szerintük Angliának és az EU-nak fejlesztenie kellene a tesztelési rendszerét, és korlátozni, illetve felülvizsgálni az ilyen szerek behozatalát.  • Tippek
  • Bankszámla