Tévedésből adtak útiokmányokat Snowdennek

2013.07.02. 11:23 Módosítva: 2013.07.02. 11:58

Rafael Correa ecuadori elnök azt mondta, tévedésből adtak ideiglenes útiokmányokat Edward Snowdennek, és addig nem foglalkoznak menedékkérelmével, amíg nem ért az ország földjére. Snowden, miután amerikai útlevelét visszavonták, ecuadori segítséggel utazott Hong Kongba, és eredetileg úgy volt, Moszkván keresztül Quitóba (az ecuadori fővárosba) távozik.

Snowden máshol keres menedéket

Az ecuadori kvázi elutasítás után Snowden 20 további országot keresett meg vízumkérelmével. A listán feltűnően sok Nyugat-Európai ország található.

Az országok:

Ausztria, Bolívia, Brazília, Ecuador, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izland, India, Írország, Kína, Kuba, Lengyelország, Németország, Nicaragua, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Venezuela

Most azonban úgy tűnik, Rafael Correa meggondolta magát. „Nem logikus, hogy mi juttassuk ide Snowdent”, magyarázta a hirtelen jött irányváltoztatást a Guardiannek. "Egy dolog megfontolni egy menedékkérelmet, és egészen más segíteni valakit az utazásban."  Az elnök új álláspontja szerint akkor veszik fontolóra Snowden menedékkérelmét, ha a volt NSA-ügynök előtte saját erejéből eljut Ecuadorba. Tekintve, hogy Snowden most Moszkvában van, eredetileg pedig csak Ecuadortól voltak útiokmányai, ez rendkívül valószínűtlen.

Correa arról is magyarázkodott, hogy ha nem akarják segíteni Snowden utazását, akkor miért állítottak ki a nevére ideiglenes útiokmányokat a Hong Kong-i utazáshoz. Az ecuadori elnök szerint ez egyszerű tévedés volt. "Nagyon érzékeny pillanatban ért minket a kérvény. A külügyminiszter Ázsiát járta, a helyettese Csehországban volt. Még a nagykövet sem volt ott a követségen, épp Olaszországba látogatott." Miközben minden felelősséget a nagykövetre hárított, az elnök megpróbált megértőnek tűnni: "A konzul kétségbeesett volt. Gondolom nem tudta elérni a külügyminisztert, így kiállított egy különútlevelet – felhatalmazás és következésképp valódi érvényesség nélkül. Mi nem is tudtunk erről". Ennek ellenére hozzátette: a nagykövetnek mindenképp felelnie kell tettéért.

Az ecuadori elnök az újonnan támasztott furcsa feltétellel valószínűleg az amerikai kormány és a világ Snowdennel szimpatizáló közvéleménye között próbál egyensúlyozni. Ecuador eddig az információszabadság erős nemzetközi támogatójaként lépett fel: Julian Assange, a Wikileaks-botrány kirobbantója továbbra is az ő követségükön van Londonban. Snowden cserbenhagyásával Correa most az Egyesült Államok felé tesz gesztust: a hétvégén Joe Biden alelnöknek telefonon ígérte meg, megfontolják az amerikai kérést, hogy utasítsák el Snowden menedékkérelmét.