Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Paczolay sajnálkozott a baltás gyilkos ügye miatt

2013.07.03. 20:09 Módosítva: 2013.07.03. 21:35

Paczolay Péter bocsánatot kért Örményországtól Ramil Safarov kiadatásáért, írja az Armenpress örmény hírügynökség. Értesülésük szerint a magyar Alkotmánybíróság elnöke egy sajtóbeszélgetésen elnézést kért az eset következményei miatt.

„Éjszaka meggyilkolta a társát, ezért véleményem szerint a magyar bíróság döntése közel sem volt megalapozott. Tény, hogy Magyarország hat-hét évvel a bebörtönzését követően adta ki Azerbajdzsánnak. Folytatnia kellett volna a büntetése letöltését, ahelyett, hogy szabadon bocsássák és hősként ünnepeljék. Paczolay hozzátette, hogy tudomása szerint az utóbbi fejlemény „a magyar hatóságokat is váratlanul érte”.

Az Alkotmánybíróság elnöke bocsánatot kért saját maga és a magyar nép nevében az örmény néptől „azokért a problémákért, melyeket ez az eset okozott” – írta a jereváni Armenpress.

Az Index.hu kérdésére Paczolay Péter megerősítette, hogy Safarov ügye szóba került egy egyébként más témájú sajtóbeszélgetésen örmény újságírók jelenlétében. Azt ugyanakkor cáfolta, hogy ő „a magyar nép nevében” kért volna bocsánatot. „Erre természetesen nem hatalmazott fel senki, nem vagyok illetékes a kérdésben, és nem is ismerem az ügy politikai hátterét” – pontosított az AB elnöke.

Mint mondta, az örmény újságírók ugyan feltehetően szerettek volna valamilyen hivatalos értékelést kicsikarni, de ő csak a maga nevében kért személyesen elnézést, „amennyiben az ügy bárkiben sérelmet keltett”. Nyilatkozatát nem előzte meg semmilyen egyeztetés az illetékes magyar hatóságokkal vagy a külüggyel.

Ramil Safarov azeri katonatiszt 2004-ben baltával álmában meggyilkolta örmény szobatársát, aki hozzá hasonlóan a NATO Partnerség a Békéért programjának keretében jött Budapestre egy továbbképzésre. Az életfogytiglanra ítélt Safarovot Magyarország 2012-ben váratlanul kiadta Azerbajdzsánnak. A hazájában hősként tisztelt tiszt hazatérve azonnal államfői kegyelmet és tisztes megélhetést kapott. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap bejelentette, hogy országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal.