Az Európai Parlament is vizsgálja a Prism-ügyet

2013.07.04. 18:33

Az Európai Parlament állásfoglalást fogadott el csütörtökön arról, hogy a testület állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága (LIBE) kivizsgálja az Egyesült Államok hírszerzése által végzett adatgyűjtési programokat, beleértve az EU-intézmények lehallgatását és más állítólagos megfigyelési akciókat is – tudatta csütörtökön az EP sajtószolgálata.

A LIBE még az év vége előtt beszámol a vizsgálat eredményeiről – fogalmazza meg az EP elvárását az állásfoglalás. A képviselők a dokumentumban azok fokozott védelmét sürgeti, akik hajlandóak az ügyről információval szolgálni, adatokat nyilvánosságra hozni. "A vizsgálat az uniós polgárok magánélethez való jogával, szólásszabadságával, az ártatlanság vélelmével és a hatékony jogorvoslathoz való joggal ütköző feltételezett adatgyűjtések hatásait méri fel" – írja az EP közleménye, amely azt is elárulja, hogy a képviselőknek arra vonatkozóan is ajánlásokat kell majd készíteniük, hogyan lenne szerintük javítható az európai intézmények, testületek és ügynökségek informatikai rendszereinek biztonsága.

A 483 képviselő támogatásával, 98 ellenszavazat ellenében és 65 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők komoly aggályaikat fejezik ki a PRISM és egyéb adatgyűjtő programok miatt, határozottan elítélik az EU-intézményekben végzett kémkedést, és felszólítják az Egyesült Államokat, hogy késlekedés nélkül tárja fel az adatgyűjtési ügy minden részletét. A nyomásgyakorlás egyik eszközeként az állásfoglalás a légi utasok adatainak és a bankinformációk cseréjéről szóló tárgyalások felfüggesztését is felveti.

A parlament szintén komoly aggályainak ad hangot az egyes uniós tagállamok – például az Egyesült Királyság, Svédország, Hollandia, Németország és Lengyelország – hasonló adatgyűjtő programjairól érkezett hírek miatt. A képviselők az állásfoglalással azt is sürgetik, hogy ezek az országok maguk is vizsgálják meg, összeegyeztethetőek-e a programok az uniós joggal.