Túlköltekezett Sarkozy

2013.07.04. 20:07

Túl sokat költött Nicolas Sarkozy volt francia elnök a legutóbbi kampányban, ezért most pártja jelentős bevételtől esik el. A francia alkotmánytanács nem fogadta el Sarkozy 2012-es elnökválasztási kampányának végelszámolását, ezért az őt jelölő jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) nem kaphatja meg a több mint 10 millió eurós (3 milliárd forintos) állami visszatérítést, sőt, a túlköltekezés összegét is vissza kell fizetniük. Ez súlyos pénzügyi válságba sodorhatja a legnagyobb ellenzéki pártot.

Az eddig is anyagi nehézségekkel és adóságokkal küzdő legnagyobb ellenzéki pártot súlyos pénzügyi válságba sodorhatja a büntetés. Az UMP tavaly 14 millió eurós (4,1 milliárd forintos) állami támogatástól esett el azzal, hogy elvesztette a parlamenti választásokat. Azóta a korábbi kormánypárt megtakarításokba kezdett, elsősorban a pártrendezvények tekintetében.

Működési költségeihez az UMP 2012 júliusában közel 55 millió eurós (16,1 milliárd forintos) hitelt vett fel négy banktól. A pénzintézetek arra kötelezték a legnagyobb ellenzéki pártot, hogy öt éven belül hozza egyensúlyba a pártkasszát, ami évi 10 millió eurós (3 milliárd eurós) megtakarítást jelentett 2017-ig. Az alkotmánytanácsi döntéssel az összeg 12 millió euróra (3,5 milliárd forintra) emelkedett.