Lekapcsolták az elszabaduló vonat légfékeit

2013.07.09. 11:02 Módosítva: 2013.07.09. 11:23

A tűzoltók nem sokkal a baleset előtt lekapcsolták a légfékeket azon a vonaton, ami szombaton kisiklott és felrobbant Lac-Megantic kanadai kisvárosban, írja a USA Today. A tűzoltóknak másfél órával a katasztrófa előtt kellett megfékezniük egy tüzet az egyik mozdonyon.

Az öt mozdonyból és 72 tartálykocsiból álló vonatszerelvény Észak-Dakota államból szállított nyersolajat Kanada keleti részébe. A szombat éjszakára Lac-Mégantic településtől távol leállított, befékezett szerelvény eddig ismeretlen okból elszabadult.

A lejtős pályán felgyorsulva 11 kilométer száguldás után hajnali 1 óra 30 körül berobogott a turisták által kedvelt tóparti kisvárosba, ahol kisiklott, és a vagonok közül legalább öt, sorban egymás után felrobbant. Hatalmas tűz keletkezett, a lángok oltása két napig tartott, de a város központja így is lényegében megsemmisült a tűzben. Eddig tizenhárom áldozatról tudni, de negyvennél több embert még keresnek.

Patrick Lambert tűzoltóparancsnok azt mondta a The Montreal Gazette-nek, hogy nem sokkal éjfél előtt kellett tűzoltókat hívni az öt mozdony egyikéhez Nantes-nál. Az oltáshoz lekapcsolták a mozdony fékrendszerét, de járva hagyták a motort. A tűzoltók tájékoztatták a vasutat a tűzről, de a vonat átvizsgálása ezek után szerintük a személyzet feladata volt.

A mozdony lekapcsolásával egy helyen megszűnhetett a sűrített levegő utánpótlása, így viszont a tömítettlenség miatt a levegő egy idő után feltehetően elszökött, a szerelvény pedig fékezetlenül maradt. Azt nem tudni, hogy pontosan kinek a hibája lehetett, hogy a tűzoltók távozása után el tudott gurulni az enyhe lejtőben leállított szerelvény.

A vasút közelében lakó Andre Gendron mindenesetre azt mondta a Reutersnek, hogy öt perccel a tűzoltók távozása után érezte, hogy a vonat megmozdult, aztán lekapcsolt fényszórókkal megindult.

Denis Lebel kanadai közlekedési miniszter hétfőn azt mondta, hogy a szerelvényt egy nappal a baleset előtt átvizsgálták a közlekedési szakhatóságok ellenőrei, és mindent rendben találtak.

A hatóságok szerint az otthona elhagyására kényszerült több ezer ember közül 1500-an várhatóan kedden visszatérhetnek házukba.