Hidak omlottak le Kínában az áradás miatt

2013.07.10. 07:07

Több mint tucatnyi ember eltűnt és sokan megsérültek szerdán a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban a heves esőzések miatti áradások, illetve hegyomlások, földcsuszamlások miatt. Az elmúlt két napban három híd omlott össze. A Csiangjou városnál történt hídomlásban öt jármű zuhant a folyóba, három embert kimentettek, hat azonban eltűnt.

A tartomány három fő folyójának vízszintje meghaladta a riasztási szintet. Bejcsuanban, a 2008-as pusztító erejű földrengés helyszínén 300 milliméter csapadék hullott, tízezreket ért kár, kétezer embert kitelepítettek az árvíz által elöntött területekről. A környékbeli járások többségében a távközlési összeköttetés megszakadt, az utak járhatatlanná váltak.

A tartományi székhely Csengtu nemzetközi repülőterén négyezer utas rekedt, az időjárás miatt legkevesebb 23 érkező vagy induló járatot töröltek. A Paocsi-Csengtu vasútvonalon ugyancsak fennakadást okozott a vihar, a szerelvények egy részét más vágányokra terelték. A helyi meteorológiai központ a várható további felhőszakadások miatt a legmagasabb szintű figyelmeztetést adta ki.

Kína a napokban hozta nyilvánosságra az idei év első felének katasztrófamérlegét. Eszerint legkevesebb 782 ember meghalt, 67 eltűnt. Csak július 3. óta legalább 33-an vesztették életüket a heves esőzések miatt, és többtucatnyian kerültek az eltűntek listájára. A közvetlen anyagi kárt 173 milliárd jüanra (több mint 6400 milliárd forint) becsülik. Összesen 177 ezer ház vált lakhatatlanná, és körülbelül 14,2 millió hektár termőterületet ért kár.  • Hírek
  • Árfolyam