Terroristából porszívótervező

2013.07.11. 22:10

A CIA engedélyével tervezett porszívót romániai titkos börtönében Kálid Sejk Mohamed, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzője. - írta csütörtökön nevük elhallhatását kérő CIA-alkalmazottakra hivatkozva az AP hírügynökség. A férfi az észak-karolinai állami egyetemen a nyolcvanas években szerzett gépészmérnöki tudását és az interneten fellelhető tervrajzokat használta fel saját modelljének megalkotásához.

Ha megvannak még a tervrajzok, akkor azokat feltehetően a CIA őrzi, mert Mohamedet 2006-ban átszállították a guantánamói börtönbe. De a szolgálat ezeket az AP kérése ellenére sem bocsátotta a hírügynökség rendelkezésére, homályos válaszában azt állítva, hogy ha egyáltalán léteznek az iratok, akkor azok műveleti anyagnak és ezáltal szigorú államtitoknak minősülnek.

Az amerikai titkosszolgálat a furcsa elfoglaltságot Mohamed józan eszének megőrzése érdekében engedélyezte. A férfit korábban egy lengyelországi titkos börtönben a CIA a legkeményebb vallatási módszereinek vetette alá, előfordult, hogy 180 órán keresztül nem hagyták aludni, és nem kevesebb, mint 183 alkalommal volt része a vízbefojtást imitáló, sokat bírált "waterboarding" elnevezésű eljárásban.

A férfi állítólag 2003 szeptemberében került Bukarestbe, miután a lengyelországi titkos börtönt felszámolták. Itt, a szemtanúk szerint professzorként pózolva, előadásokat tartott a CIA ügynökeinek arról, hogy mi vezette el a dzsihádhoz. Mohamedet csokoládéval jutalmazták az al-Kaidáról elmondott információkért.