Dotcom virított az amerikai nagykövetségen

2013.07.12. 00:10 Módosítva: 2013.07.12. 00:10

Vádemelés vár Oliver Bienkowskira, arra a német művészére, aki a „United Stasi of America” feliratot vetítette a Megaupload-alapító, emiatt több mint egy éve eljárás alatt lévő Kim Dotcom arcával együtt a berlini amerikai nagykövetség falára. Az akció a szerző szerint a PRISM-botrányra volt válasz. Az üzenetet harminc másodpercig lehetett látni július 9-én hajnalban.

A nyomozást azért indították a hatóságok, mert szerintük Bienkowski cselekedetével külföldi államok szervezeteit és képviselőit rágalmazta, ami Németországban bűncselekmény. Fabian Eickstädt, a művész ügyvédje szerint nem egyértelmű, hogy ebben az esetben alkalmazható a német jog, mivel az USA nagykövetségének falára vetített, ami azt jelenti, hogy az incidens amerikai területen történt. A nyomozást nem a nagykövetség kezdeményezte.

A szombaton megjelenített üzenet összekapcsolja az Amerikai Egyesült Államokat a hidegháborús időszak német hírszerzésével. A német kancellár, Angela Merkel most azt nyilatkozta, ez a hasonlat nem állja meg a helyét, korábban azonban a német kormány szóvivője még pont hasonlónak ítélte a megfigyelési akciókat.

A lézerrel létrehozott vetítésen Kim Dotcom feje is megjelenik, aki az egészről azt tweetelte, hogy deface-lte a nagykövetséget. A deface egy hekkertechnika, amellyel a honlapok kezdőlapjait lehet megváltoztatni.