Még elítélhetik a tinédzsert lelövő rendészt

2013.07.14. 17:39

A floridai esküdtszék nem találta bűnösnek George Zimmermant, aki tavaly februárban lelőtt egy 17 éves fiút, Trayvon Martint. Az ügyészség azt akarta bizonyítani, hogy Zimmerman faji előítéletből kezdte el követni a fiút a végzetes éjszakán, a védelem pedig arról igyekezett meggyőzni az esküdtszéket, hogy a vádlott önvédelemből lőtte le a fegyvertelen középiskolást.

Az esküdtszék döntésétől függetlenül Zimmermant elítélhetik polgári vagy polgári jogi perben. Bár hasonlóan hangzik, valójában két különböző eljárásról van szó. A polgári perben a család pénzbeli kártérítést követel pszichikai és érzelmi károkozás miatt. Itt egyáltalán nem számít, hogy mi a büntetőjogi eljárás vége.

A polgái jogi perben pedig azért indítanak eljárást valaki ellen, mert megsértette valakinek a polgári jogait, ez utóbbit pedig szövetségi törvény védi.

Az első esetre jó példa O.J. Simpson ügye. Miután 1994-ben nem találták bűnösnek volt felesége meggyilkolásáért, egy polgári perben felelősnek találták Nicole Brown Simpson haláláért.

A polgári jogi perben az élethez való alapvető jog sérelmét lehetne felvetni, legalábbis az NAACP szerint, akik próbálják rávenni a családot, hogy indítsanak eljárást Zimmerman ellen.

Az ügyben fellángoló indulatokat csillaptandó Barack Obama vasárnapi nyilatkozatában nyugalomra intette az ítélettel elégedetlenek. Az elnök hangsúlyozta, hogy egy jogállamban tiszteletben kell tartani az esküdtszék döntését, és szerinte inkább a tragédia tanulságát kell levonni: meg kell fékezni a lőfegyverrel elkövetett erőszakos cselekményeket.