A Guardian szerint Abszurdisztán vagyunk

2013.07.15. 13:43

Magyarország Orbán ugara – fogalmaz a Guardian vasárnap este megjelent, az utóbbi három év magyar politikai fejleményeit értékelő cikke.

A lap Václav Hável néhai cseh köztársasági elnök kedvelt fordulatával, az „abszurdisztán” fogalom bemutatásával kezdi szerkesztőségi cikkét, amelyet Hável nyomán a posztszovjet blokkba tartozó országok lakosai gyakran használnak saját országuk közállapotainak bemutatására. A brit lap szerint ma „Orbán Viktor populista hatalma” érdemli ki leginkább ezt a minősítést.

Mivel a Napi Gazdaság által teljes egészében lefordított cikk érvelése viszonylag kevés konkrét állításra épül, az alábbiakban csak ezek felsorolására szorítkoznánk:

  • Gazdaság: miután az Orbán-kormány kirúgta Magyarországról az IMF-et, több mint két tucat új adó bevezetésére kényszerült, melyek közül példaként említik a bankadót, a tranzakciós adót, a bányajáradékokat és a vállalkozásoknak kötelező kamarai tagság díját.
  • Diplomácia: Orbán szabadságharcos retorikája „diplomáciai őrültség”, mivel az ország legfőbb befektetőivel, Németországgal és az EU-val fordít szembe minket. A lap összegzése szerint 2009 óta az állami befektetések 97 százalékát európai kohéziós forrásokból fedezték, ezért ezek nélkül nem épült volna egyetlen méter út vagy sín, de éppen iskola sem.
  • Tavares, Reding: Az EU minden egyes elítélő nyilatkozata tovább táplálja Orbánnak azt az érvelését, miszerint az EU a bal-liberális értékek közvetítőjeként működik. A Guardian kiemeli, hogy Reding annak ellenére tartozik az ország leghangosabb kritikusai közé, hogy az EB konzervatív alelnökeként ugyanahhoz a pártcsaládhoz tartozik, mint a Fidesz.
  • Meghaladott ellenségkép: A lap szerint a Fidesz még mindig a rendszerváltás utáni privatizáció szabályozatlansága miatti közfelháborodásból próbál politikai tőkét kovácsolni, épp úgy, ahogyan a Kaczynski fivérek tették Lengyelországban.
  • Zsákutca: Orbán szerint a Nyugat haldoklik, Kína lehet Magyarország új statégiai partnere. Mindez zsákutcába vezeti az országot, ami nekünk nem jó, az EU-nak viszont nem okozhat különösebb gondot.


  • Tippek
  • Hírek