Nem mond le az évtized botrányába keveredett spanyol kormányfő

MTI/Index
2013.07.15. 18:40

Mariano Rajoy sapnyol miniszterelnök az ellenzék követelése ellenére sem mond le miniszterelnöki pozíciójáról, pedig egyre jobban belekeveredik a „Gürtel-ügy”-nek nevezett korrupciós hálózat körüli botrányba.

A korrupció hálózat feje Luis Bárcenas, a Néppárt egykori pénztárnoka volt, akit június végén helyeztek előzetes letartóztatásba. Bárcenast az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy két olyan svájci bankszámlát is fenntartott, amelyeken magáncégek befizetéseiből eurótízmilliókat gyűjtött össze, és a pénzt utána köztisztviselőknek és politikusoknak csurgatta vissza. A sajtó által megszellőztetett titkos könyvelés szerint a befolyásos közéleti szereplők között volt Mariano Rajoy jelenlegi- és José María Aznar volt miniszterelnök is.

Rajoy már az ügy februári kirobbanása óta következetesen tagadja a vádakat, azt azonban nem cáfolta, hogy SMS-ben fejezte volna ki Bárcenas-nak együttérzését és támogatását. Az El Mundo-t idéző BBC szerint ugyanis olyanokat írt a szigorú őrizet alá került bizalmasának, hogy: „Luis, én megértelek. Maradj erős. Holnap hívlak. Ölellek”.

A miniszterelnök azzal védekezett, hogy igazán nem várható el tőle, hogy egész álló nap pletykákra és rágalmakra válaszoljon. Azt azonban Rajoy megígérte, hogy kész hivatalos vizsgálat elé állni. A mögötte álló Néppárt jelenleg stabil többséggel rendelkezik a parlamentben.