Több tízezren tüntetnek Murszi mellett

2013.07.15. 23:03

A hatalomból eltávolított egyiptomi elnök, Mohamed Murszik több tízezer támogatója gyűlt össze hétfő este Kairó utcáin. Az al-Ahram című újság internetes oldala azt írja, hogy a demonstrálók eltorlaszolták a Nílus egyik hídját és kövekkel dobálták a rendőröket. A rendőrség könnygázt vetett be a tüntetők ellen.

Múlt hétfőn a volt elnök 53 pártolóját megölték egy kairói összetűzésben, a köztársasági gárda székhelyénél, és letartóztatták a Muzulmánm Testvériség több vezetőjét. Az ismeretlen helyen őrzött, de hivatalosan le nem tartóztatott Murszi hívei ezúttal a Rábia al-Adavíja mecsetnél vonultak fel, míg az ellentábor a központi Tahrír téren és az elnöki palotánál tüntetett. Azóta a mostani volt az első erőszakos incidens, amiben Murszi hívei is érintettek voltak.

Amerika nem akar beavatkozni

A Kairóban lévő William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes párbeszédre biztatta a feleket és kérte, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. Burns az első magas rangú nyugati kormányzati képviselő, aki Egyiptomba látogatott azóta, hogy július 3-án a hadsereg eltávolította Murszit az elnöki székből.

Burns elmondta, hogy Washington semmilyen modellt nem akar rákényszeríteni Egyiptomra, de fontosnak tartja a demokratikus elvek érvényesülését. Az Egyesült Államok már korábban kifejezte az álláspontját, szerintük Murszit szabadon kell engedni. Arról nincs hír, hogy Burns mostani tárgyalásain ez a téma milyen formában került szóba.