Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Hazautazott párizsi kórházi kezeléséről az algériai elnök

2013.07.16. 18:04

Abdel-Azíz Buteflikát kerekesszékkel tolták be az elnöki repülőgépbe a Párizs melletti Le Bourget repülőtéren. Gépe nem egészen két óra múlva szállt le egy Algír közelében. A vidéki látogatáson tartózkodó Abdelmalek Szellal kormányfő megszakította útját, hogy az elnök fogadására Algírba utazzon.

A 76 éves államfőt április utolsó napjaiban szállították a párizsi Val-de-Grace katonai kórházba, majd az Invalidusok kórházában kapott rehabilitációs kezelést. Egy június közepén kiadott orvosi jelentés szerint április 27-én kisebb agyvérzésen esett át.

Kórházba kerülése után június 12-én lehetett látni az első alkalommal az államfőt egy videofelvételen, és láthatóan nehezen mozgatta az egyik karját. A felvételt azután tették közzé, hogy Algériában aggasztó híresztelések terjedtek el az állapotáról, s az ellenzék arra kérte az alkotmánytanácsot, nyilvánítsa üresnek az államfői posztot, hogy ideiglenes államfőt nevezhessenek ki, és kiírhassák az előre hozott elnökválasztásokat.

Az algériai államfőt 2005 végén egyszer már kezelték Párizsban vérző gyomorfekéllyel. Buteflika közel másfél évtizede irányítja a szénhidrogénekben gazdag észak-afrikai országot, és egyelőre nem közölte, hogy indul-e újraválasztásáért a 2014 áprilisában esedékes elnökválasztáson.

Távollétének negyvenedik napja után megindultak az algériai sajtóban az esetleges utóddal kapcsolatos találgatások – emlékeztetett internetes honlapján az RFI francia rádió. Az algériai lapok a lehetséges utódok között említették Ahmed Benbitur és Ali Benflisz volt kormányfőket. Benflisz 2004-ben egyszer már indult az elnökválasztáson.

Az arab országot évtizedeken át a főként az 1954-1962-es, Franciaországgal szembeni függetlenségi háború harcosaiból álló elit irányította, a szovjet vezetéshez hasonló stílusban. Buteflika - aki 1999-ben lett az ország elnöke, és 2009-ben a szavazatok 90 százalékával, a főbb ellenzéki pártok bojkottja mellett választották meg harmadik mandátumára - egyik utolsó képviselője annak a vezetői nemzedéknek, amelynek tagjai hagyományosan tartanak az árulástól.