Pongrác
11 °C
27 °C

Akciós a kockadinnye, alig 200 ezer

2013.07.18. 12:23

Ön mennyit fizetne egy jól behűtött görögdinnyéért? Esetleg egy vodkával beinjekciózott görögdinnyéért? És egy minden szempontból hagyományos, csak éppen kocka alakú görögdinnyéért? Mert utóbbi most akciós Moszkvában, csupán 700 dollár darabja.

A dinnyeszezon csak pár hete kezdődött, a kocka alakú görögdinnye ára mégis már 160 dolláros ingadozáson esett át Moszkvában. Előbb a nagy médiafigyelem és a jelentős kereslet tolta fel 860 dollár köré, most pedig a japán tőzsde ingadozása húzta le. Persze ez még mindig több mint háromszázszorosa egy hagyományos, tojásdad görögdinnye árának.

A kocka alakú görögdinnyék kocka alakú műanyag konténerekben nőnek Japán Kagawa régiójában, és a gazdag oroszok általában azért vásárolják őket, hogy elajándékozzák más gazdag barátaiknak, vagy „csak úgy, a móka kedvéért", írta az USA Today. A különleges dinnyéket orosz luxus szupermarketekben lehet beszerezni a közel 193 ezer forintnak megfelelő összegért. Japánban egyébként már akár 80 dollárért is hozzá lehet jutni.

És hogy mi értelme ennek az egésznek? A piaci rés felfedezői szerint a kockadinnye legnagyobb előnye, hogy helyet spórol a hűtőszekrényben. És ezek szerint a pénztárcában is.