Túl messzire mentek az amerikai titkosszolgálatok

2013.07.18. 07:03

Az amerikai kémelhárító szervek túl messzire mentek az adatgyűjtést engedélyező jogszabályok alkalmazásával – vélték szerdán kongresszusi képviselők, akik közül egyesek azzal is fenyegetőztek, hogy nem szavazzák meg a megfigyelési programok működésének folytatását.

A képviselők most először foglalkoztak érdemben azokkal az információkkal, amelyeket a súlyos törvénysértéssel és kémkedéssel vádolt – külföldön menedéket kereső – Edward Snowden szivárogtatott ki elsősorban az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési tevékenységéről.

A képviselőház igazságügyi bizottságában felszólalók többsége elítélte a programok szerintük eltúlzott használatát, és egyesek, például a demokrata Zoe Lofgren gyértelműen úgy ítélték meg, hogy az túlment azon a határon, amely az alkotmány alapján még elfogadható. A republikánus James Sensenbrenner arra is figyelmeztetett, hogy a program egy részének megújításáról 2015-ben szavaz a kongresszus, és nem fogja azt jóváhagyni, ha a kormányzat "nem vesz tudomást arról, hogy az adatgyűjtés problémát jelent".

Az adatgyűjtési programok még a politikai kémkedési Watergate-ügy után, 1978-ban hozott jogszabályon alapulnak. Ez utóbbi ugyanakkor csak abban az esetben teszi lehetővé az adatok rögzítését, ha az terrortevékenységgel gyanúsított személyhez köthető.

Felszólalt James Cole, az igazságügyi miniszter helyettese is, aki viszont úgy vélte, hogy a programok végrehajtása a kongresszusban megszavazott törvények alapján folyik. Mint mondta, meg kell találni az egyensúlyt a nemzetbiztonság garantálása és az egyéni szabadságjogok védelme között. Úgy vélte azonban, hogy jelenleg az adatgyűjtési programok "tiszteletben tartják ezt az egyensúlyt".