Halálos ítélet a gyilkos kínai halászoknak

2013.07.20. 16:55
Öt embert végrehajtandó halálbüntetésre ítéltek a kelet-kínai Santung tartományban, mert lemészárolták egy hajó legénységének 16 tagját még 2011-ben.

A Vejhaj városi középfokú bíróság 11 embert talált bűnösnek szándékos emberölésben és a Luzsungjü 2682 nevű halászhajó eltérítésében. A hajóval 2011 júniusában megszűnt a kapcsolat, majd alig több mint egy hónappal később Észak-Korea keleti partjainál bukkantak rá.

A halászhajót a kínai halászati felügyelet hajója vontatta a kelet-kínai kikötőbe. Ekkor már csak 11-en maradtak a 33 fős legénységből. A rendőrség azonnal megkezdte a nyomozást; hat embert eltűntként tartanak nyilván. Mint kiderült, a halászok egy része nem volt elégedett a fizetésével és ezért a hajó elrablása mellett döntött. A gyilkosság irányítója Liu Kuj-tuo volt, aki végül tíz társával együtt végzett a többiekkel.

A bíróság öt embert talált különösen felelősnek a történtekért, őket a legsúlyosabb büntetésre ítélték, míg hatan határozott idejű szabadságvesztést, életfogytig tartó börtönt, illetve felfüggesztett halálbüntetést kaptak. Utóbbi többnyire életfogytiglant jelent a kínai igazságszolgáltatásban.

A kínai halálbüntetésekről, illetve kivégzésekről nincsenek nyilvános, összetett hivatalos statisztikák, de becslések szerint az országban több kivégzést hajtanak végre, mint a Föld más országaiban együttvéve. A lakosság lélekszámához mérten ebben állítólag csak Irán és Szingapúr előzi meg Kínát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport