Megostromoltak két iraki börtönt

2013.07.22. 12:05

Ismeretlen fegyveresek támadtak két börtönre Bagdad közelében hétfőre virradóra, az akcióban a biztonsági erők legkevesebb 12 tagja életét vesztette és negyvenen megsebesültek – közölték a hatóságok. Más források 25 halottról szóltak a biztonsági erők soraiban, és azt állították, hogy 10 támadó is meghalt.

A belügyminisztérium közleménye szerint a biztonsági erők a közel 10 órán át tartó összecsapásban meghátrálásra kényszerítették a támadókat, akiket még mindig üldöznek. A két megtámadott létesítményt, a Tádzsi és az Abu Graíb nevű börtönt a hatóságok teljesen ellenőrzésük alatt tartják.

Egy helyi rendőrezredes közölte, hogy hét fogoly megszökött az Abu Graíb börtöből, de újra elfogták őket. Elmondta, hogy az intézmények bejáratánál hétfőre virradó éjszaka gépkocsikat és pokolgépeket robbantottak fel a támadók, és három öngyilkos merénylő az övére erősített robbanóanyagokkal hatolt be a Tádzsi épületébe. Az összecsapások egész éjszaka tartottak, a hadsereg helikoptereket vetett be, és a katonai erősítés lezárta a két büntetés-végrehajtási létesítmény környékét.

Eközben az iszlamisták a Twitter mikorblogon és a Honein nevű dzsihádista honlapon azt állították, hogy több ezer fogoly szabadult ki a két büntetés-végrehajtási létesítményből. Az iraki fővároshoz közeli Falludzsa lakói közül többen megerősítették, hogy néhány ismerősüknek sikerült megszöknie, és most menedéket keresnek a hatóságok elől. Bár egyelőre nem tudni pontosan, kik követték el a támadást, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki ága egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy az iraki igazságszolgáltatást veszi célba akcióival.

A rendőrség és a belügyminisztérium adatai alapján a biztonsági erők öt tagja vesztette életét Tádzsi, hét pedig az Abu Graíb börtönnél, amely az amerikai katonák iraki foglyok ellen elkövetett kegyetlenkedései miatt vált ismertté 2004-ben.