Ferenc pápa dugóba került

2013.07.23. 01:14

A februárban megválasztott katolikus egyházfő a napokban abszolválja első hivatalos útját, ami a világ legnépesebb katolikus országában zajló katolikus világtalálkozóra vezet. Az argentin származású pápát tízezrek fogadták a Rio de Janeiro-i reptéren, landolása után pedig találkozott Dilma Rouseff elnökasszonnyal is.

Ferenc a BBC leírása szerint „joviálisnak és kipihentnek tűnt, a kísérete azonban biztos rémálomként élete meg az utazást. A pápai konvoj ugyanis megtapasztalta a botrányosan rossz rioi közlekedést, megrekedt a városban rostokoló autók között, és a tömeg azonnal körbevette a küldöttséget, hogy legalább egy pillantást vethessenek a pápára. Egy nő a kisgyerekét is felé nyújtotta, hogy az üvegen keresztül szerencsét hozó csókkal illethesse.

A város központjában azután a pápra egy nyitott kocsira váltott, és úgy hajtott végig Rión. Ferenc tervei között egyébként szerepel még egy nagy nyíltszíni mise a Copacabanán, és meglátogatja az egyik többé-kevésbé konszolidált favelát, a Varginhá-t is. Itt a helyi focipályán fog misét celebrálni.