George? Alfred? Arthur?

2013.07.23. 11:58

Nevet adni az elsőszülöttnek még egyszerű földi halandóknak sem könnyű, Vilmos hercegnek és Katalin hercegnőnek azonban hatványozottan nehéz dolga van: egyrészt nem elégedhetnek meg egyetlen keresztnévvel, másrészt a gyerek vezetéknevét is nekik kell kitalálni. Ez utóbbiban a hagyományokra sem nagyon támaszkodhatnak, hiszen a brit királyi családnak 1917-ig nem volt vezetékneve, azóta pedig szinte hasraütésre választanak családi nevet a királyi sarjaknak.

Mielőtt hétfőn este kiderült volna az újszülött neme, a legtöbb brit lap arra tippelt, hogy a kisbaba a George vagy az Alexandra nevet fogja kapni a keresztségben. A George elég biztos tippnek tűnik, mivel a György névnek nagy hagyománya van a brit királyi családban; így hívták például II. Erzsébet nagyapját is. Bár a György királyok kivétel nélkül pozitív figurák a brit történelemben, a név hátránya, hogy azt jelenti, „földműves” – írja a nameberry.com

A névadásra azért is kell különösen ügyelnie Vilmoséknak, mert az újszülött egy szép napon  Nagy-Britannia királya lesz, és ehhez pedig egy méltóságteljes és hagyományos név dukál. A fiatal párnak mindenképpen olyan nevet kell választania, amit már használtak a királyi családban. A döntés súlyát az is növeli, hogy a kis trónörökös neve évtizedeken keresztül befolyásolni fogja a névadási szokásokat Nagy-Britanniában. A William és a Henry például a hercegek születése óta népszerű fiúnevek.

A nameberry.com találgatásai szerint a legesélyesebb fiúnevek egyszerre köthetők a brit történelemhez és a populáris kultúrához is. Ilyen például az Alfred, amely egyszerre utal Nagy Alfrédra, aki a IX. században megvédte Angliát a dánok támadásától és az Eastenders című népszerű sorozat egy kedvelt karakterére is. Hasonló okok miatt esélyes az Arthur is: nemcsak a kerekasztal lovagjainak híres királyát hívták így, a név számtalan brit irodalmi alkotásban is megjelenik, de híres brit tudósok és sportolók is viselik ezt a keresztnevet.

Esélyesek még azok nevek is, amelyek teljes formájukban egy uralkodóhoz méltóak, becézve viszont elég normálisak ahhoz, hogy ne csúfolják ki szegény kisfiút. Ilyen tipp például a Fredercik (Freddie) és a Leopold (Leo). Amelyik név pedig nem nyeri el a megtisztelő első keresztnév címet, a szakértők szerint középső névként még mindig királyi karriert futhatnak be. Vilmos herceg teljes neve például Willam Arthur Philip Louis, öccséé, Harry hercegé pedig Henry Charles Albert David.

Kate és William abban a különleges helyzetben van, hogy gyereküknek nem csak kereszt-, hanem vezetéknevet is választhatnak, mivel a brit királyi család tagjainak nincs hivatalos vezetéknevük – írja a Daily Beast. Vilmos például William of Wales néven lett anyakönyvezve, de helyes a William Mountbatten-Windsor és a William Cambridge megszólítás is. 1917 előtt a királyi családnak egyáltalán nem volt vezetékneve, ezt az helyettesítette, hogy melyik uralkodóházból származtak. Akkoriban a brit királyok a Szász–Coburg–Gothai-ház tagjai voltak, ami nemcsak elég németesen hangzik, de egy német eredetű dinasztia, és 1917-ben Nagy-Britannia háborúban állt Németországgal. Az akkori király, V. György ezért úgy döntött, ezentúl ők lesznek a Windsor-ház, a kastélyuk után elnevezve.

Ez az ötlet káoszhoz vezetett. II. Erzsébet például úgy döntött:  leszármazottait szeretné megkülönböztetni a sok titulus nélküli Windsortól, ezért férje dédanyja után hozzátoldották a Mountbatten nevet is. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy Erzsébet azon leszármazottai, akiknek van valamilyen dinasztikus titulusuk, azt is használhatják utónévként. Így lett Vilmos Wales, mivel apja, Károly herceg Wales hercege. Ha Vilmosék ezt a mintát választják, kisfiuk a Cambridge vezetéknevet kapja majd, ami kicsit zavaró lesz, ha a trónörökös a cambridge-i egyetemen tanul majd.

Annyi már most biztos, hogy Kate és Vilmos jól meg fogja fontolni a döntést, hiszen az is három hétig tartott, amíg a kutyájukat elnevezték – emlékeztet a Daily Beast.