Titkokkal is jöhet orosz tiszt a Balatonra

2013.07.23. 14:14

Harmickilenc országra bővítette az orosz védelmi miniszter azoknak az országoknak a listáját, amelyből úticélt választhatnak maguknak az államtitkokat is őrző orosz tisztek. A hadsereg titkokat őrző beosztottjai sokáig egyáltalán nem hagyhatták el az országot: 1996-tól elsőként Ciprusra utazhattak családjukkal a nyaralni vágyó magasrangú katonák.

A lista azonban hamar tovább bővült, a második körbe már Magyarország is bekerült, a térségből Csehországgal és Szlovákiával és Ausztriával együtt.

A piramis szabad, Tower nem

A védelmi tárca élére tavaly kinevezett Szergej Sojgu elődje, Anatolij Szergyukov 2009-ben azonban szakítva a gyakorlattal teljesen eltiltotta volna a tiszteket a külföldi utazástól, de végül csak azt tudta elérni, hogy az ő jóváhagyása is szükségessé vált a szabadságolásokkor. Sojgu az engedélyeztetést alacsonyabb szintekre delegálta, mielőtt a héten szélesítette volna a látogatható országok körét – írta az Izvesztyija.

Az államtitkok őrzői nem utazhatnak az Amerikai kontinensre – kivéve Kubát és a Dominikai Köztársaságot –, de Japánba és Kínába sem. Európából nem látogatható például Németország, Nagy-Britannia és Spanyolország, ellenben Franciaország, Andorra és Olaszország igen. A klasszikus orosz turisztikai célországok, Törökország, Egyiptom, Tunézia szintén az engedélyezett körben vannak.

A volt Szovjetunió területéről tiltott zónát jelentenek a balti államok, Türkmenisztán és a Moszkvával diplomáciai kapcsolatait megszakító Grúzia.

A szerb barátoktól is tartanak

Moszkva és Belgrád közeli kapcsolata alapján meglepőnek tűnik, hogy az engedélyezettek listáján nincs rajta Szerbia, miközben az amerikai rakétatelepítésre hajlandónak mutatkozó Lengyelország igen.

Azonban nem csak a hadsereg kötelékében állókra érvényesek a korlátozások. Sőt, egyes esetekben azok másokra nézve szigorúbbak is. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyes kiemelt titkokhoz jutó tagjai, az atomerőműveknél dolgozók egy része – annak ellenére, hogy itt elvileg polgári objektumokról van szó, igaz, a védelmi minisztérium kezelésében – egyáltalán nem utazhatnak külföldre.