Ötéves hivatalépítési tilalom Kínában

2013.07.24. 07:35

Ötéves tilalmat hirdettek meg az új kormányzati épületek építésére a takarékosság jegyében és az elburjánzó, visszaélésgyanús költekezés megállításának érdekében Kínában. A legfelsőbb kínai párt- és kormányszervek közös utasítását szerdán ismertette az állami média.

A már kész kormányzati hivatalok bővítése, újak építése, vásárlása vagy karbantartás címén való átalakítása tilos, csakúgy mint a várostervezésre való hivatkozás. A párt-, illetve az önkormányzati szerveknek nem szabad támogatást, adományt elfogadniuk, sem ingatlanfejlesztő vállalatokkal együttműködniük.

Az országos rendelkezés a kormányzati hivatalok mellett például a továbbképzési központok vagy az önkormányzati tulajdonú szállodák építésére is vonatkozik.

A már megépített luxusépületek, irodaházak kapcsán fel kell deríteni a visszaéléseket, beleértve a nem rendeltetésszerű használatot vagy túlzó méreteket. 2001-ben ugyanis már lefektették a különböző szintű kormányzati épületek tervezésére vonatkozó szabványokat, ám a helyi tisztségviselők megtalálták a kibúvókat. A monstre, drága és hivalkodó önkormányzati paloták sok helyütt keltettek visszatetszést a lakosság körében.

A részletes rendelkezés szerint a több posztot betöltő vezetőknek csak egy helyen lehet irodája, a nyugalmazott tisztviselők irodahasználati jogát vissza kell vonni. A fogadásokat, szállást, konferenciákat szolgáló épületekre nem adható ki felújítási engedély, az irodabérlet feltételeit pedig megszigorítják.  • Hírek
  • Személyi kölcsön