Vegyi támadásokat vizsgálnak Szíriában

2013.07.24. 15:17

Megérkeztek Szíriába szerdán a vegyi fegyverek jelenlétét vizsgálni készülő ENSZ-megbízottak, akik az ellenőrzés feltételeiről és módozatairól egyeztetnek a szíriai féllel.

Ake Sellström, az ENSZ által a szíriai vegyi fegyverek ügyében folytatandó vizsgálat vezetésével megbízott svéd tudós és Angela Kane, az ENSZ német leszerelési főképviselője kormánytagokkal és technikai szakértőkkel tárgyal.

A szíriai kormány meghívására érkező ENSZ-küldöttség fő célja, hogy kétnapos látogatása során megegyezzen a kivizsgálás megkezdéséről.

Az ENSZ 13 olyan összecsapásról tud, amelyek során vegyi fegyvert használhattak, amivel a harcokban részt vevő felek - a szíriai kormány hadserege és az ellenük felkelő fegyveres lázadók - egyaránt egymást vádolják.

Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya egészen mostanáig megtagadta az ENSZ-képviselőktől, hogy az ország területén vizsgálódjanak, kivéve az Aleppó tartomány nyugati részén fekvő Hán el-Asszal várost.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azonban ragaszkodik ahhoz, hogy legalább még egy városban, Homszban is vizsgálják ki, hogy használtak-e vegyi fegyvert.

Az Egyesült Államok szerint bizonyítékok vannak arra nézve, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvereket használt, míg orosz szakértők szerint a márciusi aleppói összecsapások során a lázadók vetettek be vegyi fegyvert.