A pápa kikelt a drogliberalizáció ellen

2013.07.25. 08:06

A Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó miatt Rióban tartózkodó Ferenc pápa egyértelműen állást foglalt szerdán a kábítószer-használat liberalizációja ellen, és bírálta ezt a tendenciát Latin-Amerikában. Erről a témáról most először beszélt nyilvánosan. Az apropó az volt, hogy megnyitott egy ferences szerzetesek által fenntartott szenvedélybeteg-osztályt egy riói kórházban. Ferenc szerint a droghasználat terjedése ellen az oktatással és a kábítószer-kereskedelem visszaszorításával lehet hatékonyan küzdeni.

Egyre több ismert latin-amerikai vezető támogatja azt, hogy ne üldözze a törvény a kábítószer-használókat. A drogkartellek elleni háború ugyanis sikertelennek tűnik, évtizedek óta csak erőszakot szült.

Az évszakhoz képest hűvös idő és az eső ellenére több ezer ember üdvözölte a pápát az utcákon, mielőtt megérkezett a kórházhoz. Az egyházfő a spanyolországi vonatbalesetről értesülvén arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak az áldozatokért és hozzátartozóikért, közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Ferenc pápa csütörtökön a riói Copacabana strandon üdvözli az ifjúsági világtalálkozóra zarándokolt híveket, és részt vesz egy keresztúti meneten. Egymillió ember várható. A brazil védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy a haditengerészet 4 hajója és további 26 kisebb hajó őrködik majd az érintett partszakasz előtt. A biztonsági kérdések nagy fejfájást okoznak a brazil hatóságoknak a pápai látogatás alatt, mert az egyházfő szeret közvetlenül találkozni a hívekkel.