Vádat emeltek a nagy hatalmú kínai párttitkár ellen

2013.07.25. 07:14

Hivatalosan is vesztegetéssel, korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolják Po Hszi-lajt, Csungking volt városi párttitkárát. Ügyében - első fokon - a kelet-kínai Santung tartomány Csinan városi bírósága fog eljárni - jelentette a Hszinhua hírügynökség csütörtökön.

Po köztisztviselőként, pozícióját kihasználva, másokat anyagi haszonhoz juttatva fogadott el "rendkívül nagy összegű" pénzt és ingatlant - áll a vádiratban. Ugyancsak nagy összegeket sikkasztott el a közpénzekből, visszaélt a hatalmával "súlyosan sértve ezzel az állam és az emberek érdekeit".

A 64 éves, egykor nagyhatalmú Pót kihallgatták az ügyészek, tájékoztatták törvény adta jogairól, védői pedig benyújtották a maguk álláspontját tartalmazó dokumentumokat.

Hongkongi lapértesülések szerint Pót 20 millió jüan (73,8 millió forint) kenőpénz elfogadásával, továbbá 5 millió jüan (182, 7 millió forint) elsikkasztásával vádolják.

Po Hszi-laj volt kereskedelmi miniszterről, a Kínai Kommunista Párt 25 tagú politikai bizottságának tagjáról másfél éve még elemzők azt jósolták, hogy a 32 milliós Csungkingból, ahol nagy népszerűségnek örvendett, egyenesen a politikai csúcsvezetésbe vezet majd az útja.

Az után távolították el a posztjáról, hogy volt jobb keze, rendőrfőnöke tavaly februárban a szomszédos Szecsuan tartomány székhelyén, Csengtuban az amerikai konzulátusra menekült, de egy nap után feladta magát. Kiderült, hogy Po felesége volt gyanúsítható egy brit üzletember, Neil Heywood meggyilkolásával.

A volt rendőrfőnököt, Vang Li-csünt tavaly szeptemberben 15 évi börtönre, Ku Kaj-lajt pedig, akit szándékos emberölés vádjában bűnösnek találtak, még augusztusban felfüggesztett halálbüntetésre, vagyis életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték.

A kommunista párt fegyelmi vizsgálata Po esetében karrierjének különböző állomásain komoly fegyelemsértéseket állapított meg. Tavaly szeptember végén kizárták a kommunista pártból, majd egy hónappal később Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága megszüntette képviselői megbízatását, és megfosztotta mentelmi jogától.

Po Hszi-laj tartózkodási helye ismeretlen volt, ügyének menetéről nem szivárogtak ki információk. Mindössze egyszer felröppent a hír, hogy fogva tartják, állítólag szakállt növesztett, és éhségsztrájkolt, igazságos elbánást követelve.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb kínai belpolitikai botrányának főszereplője hamarosan bíróság elé áll, és elítélésével ugyancsak a pártvezetés egy - leginkább neomaoistának címkézett - prominens, karizmatikus alakja kerül majd rács mögé. Megfigyelők úgy vélik: a hivatalos vádemelés ténye azt jelzi, hogy a különböző frakcióknak sikerült megállapodniuk a sorsát illetően, de nem tartják valószínűnek, hogy végrehajtandó halálbüntetést kérnének rá az ügyészek.  • Hírek
  • Személyi kölcsön