A pénz és a hatalom illúziójától óv a pápa

2013.07.26. 06:25

A pénz és a hatalom illúziójától óvta a fiatalokat Ferenc pápa abban a beszédében, amelyet csütörtökön mondott el több százezer ember előtt a Rio de Janeiró-i Copacabana strandon, a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozón. Arra kérte hallgatóságát, hogy csináljanak "kopernikuszi forradalmat", maguk helyett helyezzék Istent a középpontba.

"Hajlamosak vagyunk magunkat a középpontba helyezni, azt hinni, hogy csak mi magunk alakítjuk életünket, és hogy az életünk a hatalom, a pénz és a javak révén lesz boldog. De ez nem így van. A hatalom, a pénz és a javak csak pillanatokra biztosítják a boldogság érzését. A végén pedig ezek birtokolnak minket, és mindig többet akarunk belőlük, sosem vagyunk elégedettek" - mondta.

A hideg és esős időjárás ellenére körülbelül egymillió fiatal gyűlt össze a világtalálkozón: "A pápa ifjúsága vagyunk!" kiabálta a tömeg kórusban. A világtalálkozó szervezőinek a hosszan tartó esőzés miatt törölniük kellett a szombatra és vasárnapra tervezett virrasztást és misét a Riótól 60 kilométerre lévő Guaratibában, mert sártengerré változott a kijelölt hatalmas terület. Így a záróesemény szintén a Copacabanán lesz.