Cameron válogatáskazit adott Putyinéknak

2013.07.30. 19:11 Módosítva: 2013.07.30. 22:42

David Cameron brit miniszterelnök válogatáskazettával lepte meg Putyint, Obamát, Merkelt és az Észak-Írországban tartott júniusi G8 csúcs többi prominens résztvevőjét. Na jó, kazetta helyett valójában USB-n adta át a brit zeneipar 10 aktuális slágerét, de az aprócska technikai kompromisszum ellenére mégiscsak csodálatos, hogy a nyolcvanas évek e klasszikus műfajába lehel lelket a most még bizonytalan sikerességű országimázskampány.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a tory pártvezető mellékelt-e sajátkezűleg dekorált tracklistet, pedig saját emlékeink szerint az sokat hozzá tud tenni az ajándék értékéhez, úgy akár csokit sem kell feltétlenül adni mellé. A valamiért kimondottan vezetőkre szabottnak mondott válogatás összeállításában a brit zenekiadókat összefogó BPI nyújtott segítséget.

Putyinék balszerencséjére meg van kötve a kezük, a reprodukció ugyanis a hírek szerint nem engedélyezett. Egy információs szabadságjogi szakértő kérésére szerencsére a Downing Street 10 nyilvánosságra hozta a playlistet (Magyarországról nem elérhető, de a számokat meghallgathatja a cikk alján), így most a nagyvilág is betekintést nyerhet a világ vezetőinek zenei ízlésébe.

A válogatásban a folk és soul a meghatározó, amit némi szoftosabb elektronika egészít ki. Az előadók között van Alt-J, Jake Bugg, Laura Mvula és a 17 éves angol-belga Birdy. A Guardian kritikája szerint a válogatás biztosan nem fogja szétrobbantani a falakat és az sem valószínű, hogy érdemben módosítana a kissé unalmasnak látott Cameron imidzsén.

David Cameron egyébként maga is szeret Spotify-on zenét hallgatni, egy korábbi nyilatkozata szerint mostanában leginkább a nyugodtabb zenéket keresi. Régebben azt mondta, többek között a korai REM, a Radiohead és The Smiths volt rá nagy hatással. Más kérdés, hogy utóbbi frontembere, Morissey erre Cameronnak gyakorlatilag megtiltotta , hogy az együttes rajongójának tekintse magát.

Cameron tízes listája:

Alt-J – Tessellate

Jake Bugg – Lightning Bolt

Laura Mvula – Green Garden

Lianne La Havas – Is Your Love Big Enough?

Ben Howard – Only Love

Gabrielle Aplin – Home

Tom Odell – Another Love

Rudimental ft John Newman – Feel the Love

Birdy – Skinny Love

Conor Maynard ‑ Can't Say No