Felvonultak Kim Dzsongun miniszoknyás katonái

2013.07.31. 08:48 Módosítva: 2013.07.31. 09:16

A koreai háborút lezáró tűzszünet 60. évfordulójának alkalmából a hétvégén rendezett katonai díszszemlén többek között felvonultak a miniszoknyás észak-koreai katonanők is Phenjanban.

A Daily Mail szerint a díszszemlén bemutatott tökéletes összhangot több száz óra gyakorlással érik el: vagy egymás kezét fogják meg, vagy pedig a nyakuknál kötéllel kötik össze őket a felkészülésnél.

Hivatalos adatok alapján az 1,2 milliós hadsereg legalább  tíz százalékát nők alkotják, de észak-koreai menekültek szerint akár 40 százalék is lehet a valós adat. Nemrég 145 centiről 142 centire csökkentették a minimum magasságot a hadseregben, hogy alacsonyabb nőket is besorozhassanak.

Sokakat már 17 évesen kiválogatnak, ugyanakkor az egyetemen tanulók később csatlakoznak csak. Nekik hat hónapos külön képzésen kell résztvenniük, mert várhatóan tisztként szolgálnak majd.

Déli segélyek az északiaknak

Közben dél-koreai civil szervezetek megkezdték szerdán a betegeknek és nélkülöző gyerekeknek szánt segélyek továbbítását Észak-Koreába. A Yonhap hírügynökség jelentése szerint a dél-koreai országegyesítési minisztérium nemrég engedélyezte a segélyszállítmányok felújítását négy hónapos szünet után, ezzel akarták jelezni, hogy Szöul a harmadik kísérleti atomrobbantás miatt Észak-Korea ellen bevezetett ENSZ-szankciók ellenére is kész humanitárius segélyt nyújtani északi szomszédjának.