Snowden elhagyta a repteret

2013.08.01. 14:17 Módosítva: 2013.08.01. 16:04

Az amerikai megfigyelési botrány forrása, Edward Snowden megkapta az orosz hatóságoktól a szükséges papírokat, és elhagyta a moszkvai reptér tranzitját, ahol már több mint egy hónapja vesztegelt, jelentette be ügyvédje a BBC-nek.

Anatolij Kucserina szerint Snowden megkapta az ideiglenes menedékjogot, egy évig törvényesen maradhat Oroszországban. Előző héten ugyanakkor ügyvédje arról beszélt, hogy Snowden Oroszországban telepedne le és munkát keres.

Azt nem árulta el az ügyvéd, hol van most Snowden. „Ő a világ egyik legkeresettebb embere. Biztonságos helyre ment" – mondta az ügyvéd a Ria Novosztyi szerint. Snowden június 23-a óta tartózkodott a repülőtéren.

A reptér szóvivője is megerősítette, hogy a kiszivárogtató délután kettőkor hagyta el a repteret, közben pedig úgy tűnik, sikerült észrevétlenül kikerülnie a rengeteg összesereglett újságírót is. Snowdennel ment Sarah Harrison, a Wikileaks egyik jogi aktivistája is. A Wikileaks a Twitterén azt írta, hogy „Megnyertük a csatát, most jön a háború."

Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter korábban biztosította Moszkvát, hogy Snowdenre nem vár halálbüntetés, ha kiadják Amerikának, de az oroszok nem mutattak hajlandóságot arra, hogy átadják a kiszivárogtatót. Az amerikai kormányzat most csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Oroszország  menedéket nyújtott Snowdennek. A Fehér Ház csütörtöki állásfoglalásban közvetve utalt arra, hogy a történtek miatt Barack Obama elnök lemondhatja szeptemberre tervezett oroszországi találkozóját Vlagyimir Putyin elnökkel.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) több tízmillió amerikai telefonbeszélgetéseit hallgatta le egy titkos bírósági döntésre hivatkozva. A Snowden által kiszivárogtatott dokumentumok szerint az NSA a PRISM fedőnevű rendszer segítségével a Microsoft, a Google, a Yahoo, a Facebook, a YouTube, a Skype, az AOL, az Apple és a PalTalk internetes óriásvállalatok és szolgáltatások adatforgalmát is megfigyelte.

Bővebben Minden, ami Snowden-összeállításunkban olvashat az előzményekről.