Mélyamerikában is házasodhatnak a melegek

2013.08.02. 17:20

Már a konzevatív Midwesten is házasodhatnak a melegek: augusztus elsején két újabb államban, Minnesotában és Rhode Islanden lépett életbe olyan törvény, amely elsimeri az azonos neműek házasságát. Minnesota ezzel a két part közötti északi régió legnagyobb olyan állama, amely elismeri a melegházasságot, és Iowát leszámítva az egyetlen olyan állam a környéken, ahol ilyet szabad.

A szomszédos államokban jellemzően a helyi alkotmány tiltja a melegek házasságát (a melegházasságot tiltó rendelkezéseket nem a 19. századi felfedezéskor, hanem a 20. század '80-as, '90-es években hozták).

Rhode Island a New England-i államok közül utolsóként engedélyezte az azonos neműek házasságát.

Melegházasság az Egyesült Államokban, vörössel a tiltás, sötétkékkel az engedélyezés.
Melegházasság az Egyesült Államokban, vörössel a tiltás, sötétkékkel az engedélyezés.
Fotó: Wikipedia

Christian Science Monitor szerint ezzel 30%-ra emelkedett azoknak az amerikaiaknak a száma, akik olyan államban élnek, ahol engedélyezett a melegházasság, és az 50 állam több mint egynegyede, 13 ismeri el a melegeket a heterókkal egyenjogúként.

Miközben az új törvényeknek a legtöbben örülnek, az egyik, saját megfogalmazásuk szerint a hagyományos házasságot védő szervezet arra hívta fel az anyakönyvvezetők figyelmét, hogy ha nagyon undorodnának a látványtól, jogukban áll azt kérni, hogy ne nekik kelljen összeadni a párokat.  • Hírek
  • Személyi kölcsön