Észak-Korea sietve újranyitná Keszongot

2013.08.07. 11:47

Újranyitná Phenjan az Észak- és Dél-Korea által korábban közösen üzemeltetett keszongi ipari parkot, jelentette be a KCNA észak-koreai hírügynökség. A phenjani vezetés augusztus 14-re újabb tárgyalásokat javasolt a viszony normalizálásához. Phenjan ezúttal hajlandónak mutatkozik megadni az előző hat sikertelen tárgyalási fordulón Szöul által követelt garanciákat, köztük azt, hogy szavatolják a Keszongban működő dél-koreai vállalatok munkatársainak biztonságát.

Szöul garanciát akar arra is, hogy újabb konfliktus esetén az északiak nem zárják be újra a parkot. A phenjani nyilatkozatot 90 perccel azután adták ki, hogy Szöul bejelentette: kompenzálja az ipari park bezárása miatt veszteségeket szenvedő vállalatait. A bejelentést széles körben úgy értelmezték, hogy Dél-Korea végleg beszünteti a keszongi együttműködést.

A két Korea együttműködésének utolsó jelképeként Keszongban az olcsó észak-koreai munkaerőt egyesítik a dél-koreai beruházásokkal és szakértelemmel. Észak-Korea április 3-án, a dél-koreai politikai vezetés és a szöuli lapok provokációira hivatkozva, blokád alá vonta a közösen, de északi területen működtetett keszongi ipari övezetet és megtiltotta a dél-koreaiak belépését a komplexum területére. Pár nap múlva pedig Phenjan felfüggesztett minden gyártási tevékenységet, és kivonta az ott dolgozó több mint 53 ezer munkását. Ugyanakkor azt megengedték, hogy déli munkások bent maradjanak.

Észak és Dél-Korea viszonya azután vált ismét feszültté, hogy Phenjan nukleáris csapással  fenyegette meg déli szomszédját. Észak-Koreának jelentős hadereje van, és több nukleáris tesztet is végrehajtott az utóbbi években. Szigorú ENSZ-szankciók vannak életben az országgal szemben, és Japán és az USA is komolyan veszi a fenyegetéseket.