30 évet kapott a jegybanki merénylő

2013.08.09. 21:06 Módosítva: 2013.08.09. 21:42

A 22 éves, USA-ban élő bangladesi Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafist az interneten iszlamista szervezetek után érdeklődött, és a közösségi oldalakon elszántan terrotámadással fenyegetőzött. Az amerikai titkoszolgálatok fel is figyeltek rá, és októberben szépen felültették: felfegyverezték egy működésképtelen 1000 fontos (454 kilós) bombával, amit Nafis egy furgonban az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve Bank) egyik New York-i épületéhez vitt. Ott leparkolt az autóval, egy közeli szállodába ment, ahol rögzített egy videoüzenetet, majd ezután megpróbálta végrehajtani a robbantást.

Ami persze nem sikerült, ellenben az FBI emberei azonnal lekapcsolták és bíróság elé állították. Nafis februárban vallomásában elismerte, hogy az Al-Kaida híve és tömegpusztító fegyvereket akart bevetni. Pénteken harminc évre ítélték.

A BBC arról is beszámolt, hogy még az ítélethozatal előtt Nafis ötoldalas levélben kért bocsánatot a bírótól, a szüleitől és New York városától. Azt állította, nagyon szégyenli magát tettéért, és ma már egyáltalán nem tartja példaképének Oszamát és az Al-Kaidát.

Ügyvédei elmondása szerint Nafis még bangladesi egyetemi tanulmányai alatt vált a szélsőséges iszlám tanok követőjévé. A fiú kiberbiztonsági tanulmányai miatt érkezett Missouri államba, de az ottani egyetemről hamar kipottyant. Ezért New Yorkba ment munkát keresni, de ekkor vallomása szerint megtudta, hogy Bangladesben hagyott barátnője megcsalja őt.

Valószínűleg a szerelmi bánat sarkallta arra, hogy a közösségi médián keresztül elkezdje keresni az iszlám szélsőségesek társaságát, amire persze hamar felfigyelt egy ezen a területen mozgó szövetségi ügynök. A nyomozók vallomása alapján Nafis a neten rajongással beszélt Oszama bin Ladenről. Ezen kívül arról is sokat elmélkedett, hogy meg akarja ölni Barack Obamát, és fel akarja robbantani a tőzsde épületét. Az FBI ekkor gondolt arra, hogy a hamis bomba felajánlásával kiugratja a nyulat a bokorból. A hatóságok közleménye alapján végig kezükben tartották a naiv fiút, aki egy pillanatig sem volt abban a helyzetben, hogy valódi kárt okozhasson.