A britek Spanyolországhoz küldik az egyetlen repülőgép-hordozójukat

2013.08.09. 12:07
A spanyolok még mindig zaklatják a gibraltáriakat. Az angolok most odamennek hadgyakorlatozni.

Az Egyesült Királyság három hadihajót, köztük az HMS Illustrioust is a gibraltári bázisára küldi hadgyakorlatra. Az Illustrious az egyetlen angol repülőgép-hordozó és még a 70-es években építették. A spanyol haditengerészet kötelékében is van egy repülőgép-hordozónak alkalmas hajó, bár a 2010-ben elkészített, I. János Károlynak elkeresztelt monstrum – amely a spanyol flotta legnagyobb vízi járműve – elsősorban helikopterszállítóként működik.

A hajók eredetileg is arrafelé mentek volna, most arról döntött az angol kormány, hogy megállnak hadgyakorlatozni Gibraltáron. Azt mondják, ennek semmi köze ahhoz, hogy Spanyolország a hétvégén zaklatni kezdte a gibraltáriakat. Ennek ellentmond, hogy a döntést David Cameron személyesen jelentette be a spanyol miniszterelnöknek, a Guardian szerint azután, hogy előtte a gibraltári zaklatásról panaszkodott. A nemzetközi diplomáciában a tengeri hatalmak között bevett módja a fenyegetésnek, hogy ha két ország között feszült a helyzet, akkor hadgyakorlatra egymás hátsó kertjébe küldenek hadihajókat.

Régóta érzékeny téma az angolok és a spanyolok között, hogy Gibraltár, amely Spanyolország déli csücskében, a róla elnevezett szorosban van, az angoloké, akik fenntartanak a félszigeten egy katonai bázist is.

A spanyolok a hétvégén elkezdték zaklatni a gibraltáriakat: megszigorították a határellenőrzést, ami miatt egy hete folyamatosak a négyórás sorok a határon, és azzal fenyegetőznek, hogy átlépésenként 50 eurót fognak fizettetni. Ezeket a nyomásgyakorló intézkedéseket azért hozták, mert Gibraltár elkezdett építeni egy víz alatti mesterséges zátonyt, amivel ellehetetlenítik a környéken halászatból élő spanyolokat.

Korábban Gibraltár főminisztere, Fabian Picardo kifejezetten kérte az angolokat, hogy küldjenek hadihajókat a gibraltári bázisra, mert szerinte a spanyolok rendszeresen megsértik a félsziget felségvizeit. A hajóflotta, amely megáll gyakorlatozni Gibraltárnál, a jövő héten indul négy hónapos küldetésre a Földközi-tengerre.

Gibraltár angol terület, de a belügyeit önállóan intézi. A külpolitikáért és a védelemért viszont London felel.