János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Firenzei sírban keresik Mona Lisát

2013.08.10. 09:54

Felnyitottak egy régi firenzei sírt azzal a reménnyel, hogy a DNS vizsgálatok segítenek megtalálni Mona Lisát, Leonardo da Vinci leghíresebb festményének modelljét, írja a bbc.co.uk. A sírban Lisa Gherardini családja fekszik: egy selyemkereskedő lányának családja, akiről azt gondolják, hogy modellt ült a híres képhez.

Ahhoz, hogy a DNS-hez hozzájuthassanak a kutatóknak egy lyukat kellett vágniuk a kőtemplom padlójába, Francesco del Giocondo családi kriptája fölött. Azt tervezik, hogy a sírban található csontokból nyert DNS mintát összehasonlítják a közelben, a Santa Ursula kolostorban eltemetett három nőével. Ugyanis Lisa Gherdini ott halt meg, mint apáca 1542-ben, és azt remélik a családi sírban talált csontok valamelyike Lisa egyenes ági rokonáé, talán épp a fiáé Pieroé.

A kutatók szerint, ha a DNS teszt kimutatja az anya és fia kapcsolatot, akkor megtalálták Mona Lisát. Hozzátették, hogy azt is reméli, hogy a DNS mintából megrajzolható lesz Lisa Gherardini arca, és fejformája, amit összehasonlíthatnak a festménnyel. Leonardo da Vinci leghíresebb festménye a párizsi Louvre legnagyobb látványossága.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!