A román ellenzék is kitiltaná Vona Gábort

2013.08.12. 13:31 Módosítva: 2013.08.12. 14:40

Vona Gábor Romániába való beutazásának megakadályozása mellett foglalt állást hétfőn Vasile Blaga, a román Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöke, a legnagyobb ellenzéki erő vezetője.

Blaga újságíróknak nyilatkozott hétfőn a Jobbik elnökének szombati kijelentéséről. Vona az erdélyi Borzonton úgy vélekedett az erdélyi magyarok helyzetéről, hogy amennyiben „a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell”.

A PDL elnöke szerint annak ellenére, hogy Vona nem rendelkezik diplomata státussal, vannak eszközök, amelyekkel megakadályozható beutazása Romániába. Vasárnap a román külügyminisztérium azt közölte, hogy csak diplomatákat nyilváníthat nemkívánatos személlyé.

Blaga „abszolút felelőtlennek" nevezte a magyarországi politikus kijelentését, és hozzátette, hogy „beteg emberek mindenütt élnek". A PDL elnöke szerint Vona nyilatkozata annál zavaróbb, mert Romániában hangzott el. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány elhatárolódott a Jobbik elnökétől. Blaga szerint a román-magyar kétoldalú kapcsolatoknak "európai keretben" kell maradniuk.

Blaga felvetése a beutazás megakadályozására rímel Bogdan Diaconu román kormánypárti képviselő vasárnapi javaslatára. Diaconu szintén Vona Gábor nemkívánatos személlyé nyilvánítását és kitoloncolását, illetve a Jobbik romániai betiltását kezdeményezte.

„Megéltük, hogy egy magyarországi náci párt vezetője paramilitáris csapatokkal körülvéve háborúra uszít bennünket a saját országunkban” – írta Bogdan Diaconu az Adevarul című bukaresti napilapban. Diaconu nyilvánosan szólította fel a román külügyminisztériumot, hogy nyilvánítsa nemkívánatossá Vona Gábor személyét, és tiltsa be Románia területén a Jobbikot.

Vona Gábor hétfőn nyílt levélben fordult a román politikusokhoz, felhívva a figyelmet arra, hogy szerinte a román sajtó szándékosan elferdítette a Borzonton tett kijelentéseit.

„Az egyik újságíró megkérdezte a magyar érdekek képviselete kapcsán, hogy amennyiben az a román állammal történő konfliktussal jár együtt, akkor is vállaljuk-e, én azt mondtam: igen. Egy magyar pártnak mi is lenne a dolga, ha nem az, hogy akár a vita, a nézeteltérés, vagyis a konfliktus vállalásával is, de védje a saját véreit? Ebből az Önök sajtója már azt kreálta, hogy én hadat üzentem Romániának, erre reagált a képviselő és a Külügyminisztérium. Tényleg szükséges ez, uraim?” – írta a párt elnöke.