Tüntetőkre lőhetett az egyiptomi rendőrség

2013.08.14. 00:42

Az egyiptomi rendőrséget azzal vádolta a Muzulmán Testvériség kedd este azzal, hogy lőfegyvert használt a tüntetők ellen.

A megbuktatott elnököt, Mohamed Murszit támogató iszlamista szervezet szerint a kivezényelt rendőrök több tüntetőre rálőttek és ötöt közülük megsebesítettek. A Muzulmán Testvériség vádja szerint több rendőr polgári ruhát öltve vegyült el a demonstrálók között, és a lövések többségét ők adták le.

Ezzel egy időben a Reuters hírügynökség azt jelentette, hogy Egyiptom két iszlamista pártja, a Muzulmán Testvériség, valamint az ultrakonzervatív an-Núr párt állítólag kész a párbeszédre a belpolitikai válság rendezése érdekében. Mindezt más forrásból nem erősítették meg.

Az an-Núr párt már korábban jelezte, hogy támogatja a hatalomátvételt, de fenntartásait hangoztatta a hadsereg egyes lépéseivel kapcsolatban. A Muzulmán Testvériség azonban mindeddig mindenfajta párbeszédet elutasított és Murszi elnökségének helyreállítását követelte.
A polgárháború elkerülésére, illetve a párbeszédre a nagytekintélyű iszlám tudósokat tömörítő kairói al-Azhar egyetem szólított fel.