A külügy nem javasolja az egyiptomi utazást

2013.08.15. 17:46

A külügyminisztérium a Vörös-tenger melletti, védett üdülőkomplexumokba történő szervezett és közvetlen (charter) utazások kivételével, nem javasolja az utazást Egyiptomba.

A Vörös-tengeri védett üdülőkomplexumok biztonsági helyzete egyelőre kielégítő, ezeken a helyeken viszonylagos nyugalom van, az egyiptomi hatóságok egyelőre biztosítani tudják a külföldiek részére szükséges védelmet, áll a minisztérium közleményében. Az egyiptomi rendőrség azonban a szállodák területén való tartózkodást tanácsolja a turistáknak mind Hurghadában, mind Sharm-El-Sheikben. Bár a hatóságok a szállodák megközelítését a kijárási tilalom idején is biztosítják a turistacsoportok számára, a külügyminisztérium mégis nyomatékosan kéri, hogy a turisták maradjanak az üdülőközpontokban.

Az üdülőközpontoknak a biztonsági besorolása egyelőre nem változott, ezek szervezett, közvetlen charterjáratokkal történő utazás esetén a beutazás és ott-tartózkodás szempontjából a II. fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartoznak. A külügy ennek megfelelően továbbra is kéri, hogy mindenki fontolja meg az ide utazást, tájékozódjanak az utazási irodáknál, és kövesse nyomon a figyelmeztetéseket.

Tüntetésekkel nem csak Kairóban, hanem az ország más területein (elsősorban a nagyvárosokban) is számolni kell, amelyek erőszakos cselekményekbe csaphatnak át, adott esetben tűzharcok alakulhatnak ki, ezért a minisztérium arra figyelmeztet, hogy az utazók kerüljék el a tömegmegmozdulásokat, és ezek környékét is. Ha ilyet látnak, a legrövidebb időn belül hagyják el a helyszínt. Fényképeket ne készítsenek se a tüntetőkről, se a rendvédelmi szervek tagjairól, még mobiltelefonnal sem.

Az Egyiptomban tartózkodó magyar állampolgároknak érdemes bejelentkezni a kairói nagykövetségen, mert ez megkönnyítheti a velük való kapcsolattartást esetleges vészhelyzetben. (Konzuli védelemhez itt lehet regisztrálni.) A nagykövetség megerősített ügyeletet tart, a nap 24 órájában el lehet érni.