Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Julija Timosenko lesz a Haza párt jelöltje az ukrán elnökválasztáson

2013.08.20. 23:48
A bebörtönzött egykori ukrán miniszterelnök lesz az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt jelöltje a 2015-ös elnökválasztáson - közölte kedden Arszenyij Jacenyuk, a párt frakcióvezetője.

Jacenyuk a Lembergben (Lviv) zajló Ukránok Világkongresszusán mondta ezt. "Mi eldöntöttük, hogy pártunk jelöltje Julija Timosenko lesz" - szögezte le a politikus, és kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az ellenzék esetleg több jelöltet is indíthat-e az elnökválasztáson. Julija Timosenko volt kormányfőt a 2009-es orosz-ukrán gázmegállapodás aláírásáért, hivatali visszaélés vádjával ítélték hét év börtönre. Büntetését 2011 december végén kezdte letölteni a Harkiv melletti kacsanyivkai női börtönben, ahonnan tavaly tavasszal szállították kórházba gerincpanaszai miatt.

Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint Vitalij Klicsko profi ökölvívó, az UDAR (Ütés) párt vezetője a lembergi kongresszuson megismételte, hogy fontolgatja az indulást az elnökválasztáson, de a "társadalommal lefolytatott konzultációk" után hozza meg erről a végleges döntést. Meggyőződését fejezte ki, hogy az ellenzéknek egy jelöltet kell állítania a hivatalban lévő államfő, Viktor Janukovics ellenében.

Májusban a három parlamenti ellenzéki párt vezetői, Vitalij Klicsko, Arszenyij Jacenyuk és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) elnöke abban állapodtak meg, hogy amennyiben továbbra is kétfordulós lesz az elnökválasztás, a második fordulóba bejutó ellenzéki jelölt mögé állnak. A közvélemény-kutatások szerint a három ellenzéki vezető közül Klicsko a legnépszerűbb az ukrán választók körében.