Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Megszülethet az USA 51. tagállama

2013.08.21. 08:02

Colorado állam északi agrármegyéiben november elején népszavazást tartanak az államtól való elszakadásról, aminek eredményeképpen – elvben legalábbis – létrejöhet az Egyesült Államok 51. tagállama. A referendum részvevőinek arra a kérdésre kell majd választ adniuk, hogy kívánnak-e Észak-Coloradónak elnevezendő államban élni.

A probléma felvetése republikánus válasz az állam demokrata többségű törvényhozásának a „vidéki Colorado ellen folytatott hadjárata ellen”. Ez alatt a kezdeményezők egyebek között a lőfegyverekhez jutás megszigorítását és a megújuló energiaforrások felhasználásának kötelező megduplázását értik.

A népszavazást Weld, Cheyenne, Sedgwick és Yuma megyében tervezik megtartani, és további három megyében még a héten döntenek arról, hogy csatlakoznak-e a kezdeményezéshez.

Az új állam megalapításához Colorado törvényhozásának határoznia kellene az állam új határairól, az új entitásnak pedig a szövetségi kongresszustól kellene kérelmeznie az elismerését. Az új tagállam létrejöttét a washingtoni szenátusnak és képviselőháznak egyaránt jóvá kellene hagynia; igaz, ilyen ügyekben nincs szükség az elnök jóváhagyására.

Az egykori észak-amerikai brit gyarmatok határainak 18. század végén történt véglegesítése nyomán mindössze két entitásnak sikerült kiszakadnia a korábbi államából: Maine 1820-ban Massachusettsből, Nyugat-Virginia pedig a polgárháború idején Virginiából vált ki.

Az észak-coloradói szakadár mozgalom aktivistáinak a kiválási kísérlet kudarca esetére további két, szintén szerény sikerrel kecsegtető opciója lehet. Az egyik az, hogy államuk északi megyéinek annektálására kérik fel a Wyoming államot – amelynek lakossága még a 600 ezret sem éri el. A másik pedig az, hogy kezdeményezik a coloradói alkotmány módosítását, és megpróbálják elérni, hogy a helyi felsőházban mind a 64 megyének saját szenátora legyen.