Mubarak szabadult

2013.08.22. 16:15

Szabadlábra helyezték csütörtökön Hoszni Mubarakot, a volt egyiptomi elnököt. Helikopterrel szállították át kairói börtönéből egy katonai kórházba, jelentette be az egyiptomi belügyminisztérium.

A bíróság szerdán hozta meg a szabadlábra helyezésről szóló döntést. A 85 éves Mubarak 1981-től 2011 februárjáig irányította Egyiptomot. Belügyminiszterével együtt tavaly ítélték életfogytig tartó szabadságvesztésre az arab tavasz idején alkalmazott rendőri erőszakért és több száz tüntető haláláért.

Fellebbezett, de a másodfokú tárgyalást még nem tűzték ki. Mubarak már több mint két éve van börtönben, letöltötte azt a maximális időt, ameddig Egyiptomban fogva tartható bárki a jogerős ítélet kimondása előtt. Mostantól házi őrizetben lesz.

A kórházban, ahová most vitték, már többször kezelték. A MENA hivatalos hírügynökség szerint Mubarak személyes kérése volt, hogy ide szállítsák.

Félő, hogy pénteken újabb tüntetések és összetűzések lesznek Egyiptomban, és Mubarak házi őrizetbe helyezése tovább fokozza a feszültséget. Az iszlamista kormány július 3-i megdöntése óta több száz ember halt meg a Mohamed Murszi volt elnököt támogató demonstrálók és a biztonsági erők közti összecsapásokban.