Szíria: Amerika bekeményít

2013.08.24. 09:55

Az amerikai haditengerészet egy robotrepülőgépekkel felszerelt rombolóval erősíti meg földközi-tengeri jelenlétét a szíriai polgárháború súlyosbodása miatt – közölte helyi idő szerint pénteken az amerikai védelmi minisztérium egyik névtelenül nyilatkozó illetékese, s ezzel összefüggésben Chuck Hagel tárcavezető is az erőátcsoportosítás lehetőségéről beszélt.

A Pentagon név nélkül nyilatkozó tisztségviselője azt mondta, hogy a Mahan nevű romboló éppen befejezte térségbeli küldetését, és vissza kellett volna térnie a norfolki támaszpontjára Virginiában, de a hatodik amerikai flotta parancsnoka úgy döntött, hogy a hadihajónak a térségben kell maradnia. A Földközi-tengeren így négy amerikai romboló fog szolgálatot teljesíteni. A Pentagon illetékese hangsúlyozta, hogy a haditengerészet semmilyen parancsot nem kapott egy szíriai katonai hadműveletre való felkészülésre.

A nyilatkozattal összefüggésben újságírók megszólaltatták Chuck Hagelt a Malajziába tartó repülőgépén. A védelmi miniszter elmondta, Barack Obama elnök arra kérte a Pentagont, vázolja fel, hogy a szíriai vegyifegyver-bevetések fényében milyen lehetőségek állnak az amerikai hadsereg rendelkezésére. Hagel szerint a védelmi minisztérium kötelessége, hogy az elnök elé tárjon minden eshetőséggel számoló alternatívákat.

„Ez pedig megköveteli erőink pozícionálását, a hadieszközeink pozícionálását, hogy képesek legyünk végrehajtani különböző feladatokat, bármilyen megoldást is válasszon az elnök” – mondta Hagel, de nemleges választ adott arra a kérdésre, miszerint kijelenthető-e az, hogy már megkezdődött-e az amerikai hadsereg erőátcsoportosítása.

A hétvégén dönthetnek a katonai akcióról

Barack Obama csütörtökön kijelentette, hogy közeleg a potenciálisan döntő amerikai válasz ideje a szíriai kormány állítólagos atrocitásaival és az egyiptomi hadsereg erőszakos fellépésével kapcsolatban. Sajtóértesülések szerint az amerikai külügyminisztérium, a Pentagon és a hírszerző szolgálatok vezetői csütörtökön három és fél órán át tanácskoztak a Fehér Házban arról, hogyan reagáljon az Egyesült Államok az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra, de nem jutottak dűlőre.

Obama elnök a hétvégére összehívta legfontosabb biztonsági tanácsadóit, hogy megvitassa velük a Szíriával kapcsolatos opciókat, köztük egy esetleges katonai akció lehetőségét – közölte pénteken este egy hivatalos forrás. A nevének elhallgatását kérő személy ugyanakkor óva intett az olyan várakozástól, hogy a hétvégi tanácskozáson máris végleges döntés születhet Szíriát illetően.

Az amerikai hadsereg eközben konkrét előkészületeket tett egy Szíria elleni katonai akcióra. A védelmi tárca egy magas rangú hivatalnoka a CNN tévéadónak nyilatkozva elmondta: a vezérkar „felfrissítette” a lehetséges támadási célpontok jegyzékét, a tervek robotrepülőgépek bevetését is előirányozzák. Martin Dempsey vezérkari főnök szombaton a Fehér Házban várhatóan az elnök elé terjeszti a támadással kapcsolatos opciókat – jelentette a CBS televízió.