Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Szombatra került elő Szörényi Levente

2013.08.30. 23:52 Módosítva: 2013.08.31. 23:27

Az István, a király fővárosi premierjét tartották meg Budapesten, a Papp László Sportarénában. A bemutató előtt szélsőjobbosok tüntettek Alföldi Róbert rendezése ellen, de ezt előre lehetett tudni.

Kommunikációs hiba

Cikkünk megjelenés után az alábbi közleményt kaptuk a Zikkurat Színpadi Ügynökségtől: „A tegnapi István, a király Aréna-beli előadása előtt mindössze belső kommunikációs hiba történt, a produkció munkatársai külön nem szóltak Szörényi Levente zeneszerzőnek a tapsrenddel kapcsolatban, aki ezért a taps alatt már elhagyta a küzdőteret.”

A darab szombati előadásán Szörényi már fel is ment a színpadra.

Ennél sokkal érdekesebb, ami a darab után történt. A darab két színésznője a nézőtérre ment, hogy felhívja a színpadra, az ünneplő közönség elé Szörényi Leventét és Bródy Jánost. Bródyt meg is találták, föl is ment, Szörényi azonban nem volt sehol, pedig egy bemutatón erre számítani lehet.

A minden művészt valamelyik oldalon látni akaró kulturkampf szerint jobboldalra sorolt Szörényi sokak számára meglepő módon szimpatizált Alföldi rendezésével. A Heti Válasz augusztus 22-i számában így nyilatkozott: "Nagyon kíváncsi voltam Alföldi megoldására. Munkája nem egy ablakot nyitott rá a darab értelmezésére, hanem egy egész kaput. Új fejezet kezdődött, és ha valaki később ezt a darabot újrarendezi, akkor ez az előadás lesz számára az origó."

Azért is érthetetlen, hogy Szörényi miért nem ment fel a színpadra, mert Bayer Zsolt, a Magyar Hírlap publicistája rettenetesen kiosztotta Alföldi rendezését, és az azt megértéssel fogadó Szörényit a szombati Magyar Hírlapban. Szörényinek még a tőle 2004-ben kapott Szabadság Díjat is visszaadta.