Obama Svédországba megy a G20 előtt

2013.09.02. 22:22

Nem lesz szó hivatalosan az NSA lehallgatási programjáról Obama svédországi látogatásán. A svéd külügyminiszter szerint elég, hogy az Egyesült Államok egyeztet a kérdésben az Európai Unióval. Azért az AP-nekhozzátette, hogy elítélik a megfigyelést. „Mi is végzünk hírszerzési és biztonsági tevékenységet az internetetn, de a törvényi keretek között, szigorú biztosítékok és felügyelet mellett".

A svéd Kalózpárt közben tüntetést szervez Obama látogatása miatt. Anna Troberg pártszóvivő szerint lesújtó, hogy a svéd kormány nem tűzte napirendre a kérdést, és azt remélik, ezrek vesznek majd részt a tüntetésükön. A kalózpárt aktivistái azt a szlogent találták, ki hogy "Nem Obama nagy testévrre!".

Közben Amerikában arról írt a New York Times, hogy nemcsak az NSA, de a kábítószer-ellenes hatóságok is hozzáférnek a telefontársaságok hívásadatbázisához. Az AT&T-nél a hívásokra vonatkozó információkat 1987-ig visszamenően tárolják, és még az is kiderül az adatbázisból, hogy hol voltak a hívó felek. A kormány még fizet is az AT&T-nek, hogy a telefontársaság alkalmazottjai részt vegyenek a drogellenes egységek munkájában. Még nem tudni, a három másik szolgáltató szintén átadja-e a kormánynak ezeket a hívásadatokat.