Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A melegházasság mellett az ausztrál miniszterelnök

2013.09.03. 09:54

Kevin Rudd a választások előtt néhány nappal szülővárosában, Brisbane-ben vett részt egy beszélgetésen, ahol Matt Prater baptista lelkész kérdezte arról, hogyan fogadhatja el keresztényként az azonos neműek házasságát, mikor a Biblia több szöveghelyen is egyértelműen elítéli a homoszexualitást. Az ausztrál miniszterelnök erre azt mondta: „Hát haver, a Biblia a rabaszolgaságot is természetes állapotnak veszi” - majd idézte Pál apostol Titusznak írt levelét: „A szolgákat intsed, hogy az ő uraiknak engedelmeskedjenek, mindenben kedvöket keressék, ne ellenkezzenek”.

Rudd a BBC szerint azt mondta: a Biblia betűjénél fontosabb a Biblia szellemisége, az Újtestamentum egyik legfőbb alapelve pedig szerinte az „egyetemes szeretet”. „Hogy ha leragadsz a szexualitás egyik vagy másik formáinak definíciójánál, akkor elsiklasz afelett, mi is a Szentírás központi üzenete”.

A baloldali beállítottságú ausztrál miniszterelnök egészen májusig egyébként még a melegházasság ellen volt, Matt Prater fel is rótta, hogy a keresztény szavazókat mennyire kiábrándította Rudd „népszerűséghajhászó” páli fordulata. Erre a miniszterelnök azt mondta, véleménye a témán való hosszas elmélkedést követően változott meg, és megerősítette ígéretét: amennyiben pártja megnyeri a szeptember 14-i parlamenti választásokat, száz napon belül megszavaztatja a melegházasságokat legalizáló törvénytervezetet.

Ausztráliában egyébként szeptember 7-én lesznek szövetségi választások. A Rudd vezette Munkáspárt a hétfői közvélemény-kutatások szerint nyolc százalékpontos hátrányban van a jobbközép nemzeti liberálisok mögött. Az ellenzék – melynek vezetője, Tony Abott csak múló divatnak tartja a melegházasságot – a kampány során most először előzte meg a kormánypártot.