Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Berlusconi védelmi pénzt fizetett a Cosa Nostrának

2013.09.05. 21:50

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő védelmi pénzt fizetett a szicíliai maffiaszervezetnek, a Cosa Nostrának. A tetemes összegért cserébe a Cosa Nostra egyik tagja, a többször gyilkossal, Vittorio Mangano védelmet biztosított az exkormányfőnek és családjának - derült ki egy csütörtöki bírósági döntésből.

Berlsuconi és a szicíliai szervezett bűnözés közötti szálakat a palermói bíróság leplezte le, amikor megindokolta, hogy miért ítélte hét év börtönre Marcello Dell'Utri volt szenátort, Berlusconi jobb kezét.

Dell'Utri volt a közvetítő a Cosa Nostra és Berlusconi között - olvasható a másodfokú bíróság majdnem ötszáz oldalas indoklásában.A 71 éves Dell'Utrit, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) egykori szenátorát márciusban hét év börtönre ítélték a maffiával való szövetkezésért, de az indoklást csak most hozták nyilvánosságra,

A bíróság szerint a palermói születésű Dell'Utri központi szerepet játszott a szicíliai bűnszervezet és a vállalkozó Berlusconi közötti megállapodásban. 1974 májusában a Cosa Nostra paktumot kötött Berlusconival egy milánói találkozón, amelyen többek között a maffiavezér Gaetano Cina és Stefano Bontade, valamint Berlusconi és Dell'Utri vett részt. A megegyezés értelmében pénzért cserébe a Cosa Nostra védelmet nyújtott Berlusconinak és családjának. Berlusconi állítólag akkor azonnal százmillió lírát fizetett, és ezt követően majdnem húsz éven át "tetemes összegeket" juttatott a Cosa Nostrának.

Ezt megelőzően a dúsgazdag üzletember Berlusconi gyermekei elrablásától tartva Spanyolországban és Svájcban keresett menedéket családjával. A maffia-paktum után visszatért Olaszországba,  ahol védelmét a maffia embere, a többszörös gyilkos Vittorio Mangano biztosította. Mangano a hetvenes évektől Berlusconi arcore-i villáiban dolgozott lovászként. A paktum 1992-ben szűnt meg, amikor az olasz állam harcot indított a szicíliai bűnszervezet ellen, és sorozatos letartóztatásokkal meggyengítette. 1994-ben pedig Berlusconi belépett a politikába.

Dell'Utri huszonévesen ismerkedett meg Berlusconival, akinek azóta is egyik legjobb barátja és munkatársa. 1994-ben Berlusconival együtt alapította meg a Forza Italia (Hajrá Olaszország) pártot. Később az utódpárt szenátora volt. Az idei választásokon nem indult. 
A maffiával való szövetkezésért az ügyészség 1994-ben indította az első vizsgálatot Dell'Utrival szemben. 2004-ben első fokon 9 évre ítélték. A másodfokú pert kétszer ismételték meg, idén márciusban zárult le.