Berlusconi védelmi pénzt fizetett a Cosa Nostrának

2013.09.05. 21:50

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő védelmi pénzt fizetett a szicíliai maffiaszervezetnek, a Cosa Nostrának. A tetemes összegért cserébe a Cosa Nostra egyik tagja, a többször gyilkossal, Vittorio Mangano védelmet biztosított az exkormányfőnek és családjának - derült ki egy csütörtöki bírósági döntésből.

Berlsuconi és a szicíliai szervezett bűnözés közötti szálakat a palermói bíróság leplezte le, amikor megindokolta, hogy miért ítélte hét év börtönre Marcello Dell'Utri volt szenátort, Berlusconi jobb kezét.

Dell'Utri volt a közvetítő a Cosa Nostra és Berlusconi között - olvasható a másodfokú bíróság majdnem ötszáz oldalas indoklásában.A 71 éves Dell'Utrit, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) egykori szenátorát márciusban hét év börtönre ítélték a maffiával való szövetkezésért, de az indoklást csak most hozták nyilvánosságra,

A bíróság szerint a palermói születésű Dell'Utri központi szerepet játszott a szicíliai bűnszervezet és a vállalkozó Berlusconi közötti megállapodásban. 1974 májusában a Cosa Nostra paktumot kötött Berlusconival egy milánói találkozón, amelyen többek között a maffiavezér Gaetano Cina és Stefano Bontade, valamint Berlusconi és Dell'Utri vett részt. A megegyezés értelmében pénzért cserébe a Cosa Nostra védelmet nyújtott Berlusconinak és családjának. Berlusconi állítólag akkor azonnal százmillió lírát fizetett, és ezt követően majdnem húsz éven át "tetemes összegeket" juttatott a Cosa Nostrának.

Ezt megelőzően a dúsgazdag üzletember Berlusconi gyermekei elrablásától tartva Spanyolországban és Svájcban keresett menedéket családjával. A maffia-paktum után visszatért Olaszországba,  ahol védelmét a maffia embere, a többszörös gyilkos Vittorio Mangano biztosította. Mangano a hetvenes évektől Berlusconi arcore-i villáiban dolgozott lovászként. A paktum 1992-ben szűnt meg, amikor az olasz állam harcot indított a szicíliai bűnszervezet ellen, és sorozatos letartóztatásokkal meggyengítette. 1994-ben pedig Berlusconi belépett a politikába.

Dell'Utri huszonévesen ismerkedett meg Berlusconival, akinek azóta is egyik legjobb barátja és munkatársa. 1994-ben Berlusconival együtt alapította meg a Forza Italia (Hajrá Olaszország) pártot. Később az utódpárt szenátora volt. Az idei választásokon nem indult. 
A maffiával való szövetkezésért az ügyészség 1994-ben indította az első vizsgálatot Dell'Utrival szemben. 2004-ben első fokon 9 évre ítélték. A másodfokú pert kétszer ismételték meg, idén márciusban zárult le.  • Tippek
  • Babaváró hitel