Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Obama kivizsgálja, megfigyelték-e a mexikói elnököt is

2013.09.06. 06:54

Enrique Pena Nieto mexikói elnök csütörtökön közölte, Barack Obama ígéretet tett neki arra, hogy kivizsgálják azt a gyanút, miszerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) figyelte Nieto kommunikációját, amikor még elnökjelölt volt.

Dilma Rousseff brazil államfő szintén találkozott Obamával a G20-országcsoport szentpétervári csúcstalálkozóján, és ők is beszéltek arról a gyanúról, hogy amerikai hatóságok figyelték Rousseff és bizalmasai kommunikációját is.

"A mexikói kormány egyértelműen leszögezte, hogy vizsgálatot kell indítani, és szankcióknak kell következniük, ha kiderül, hogy a nemzetközi megállapodásokba vagy törvénybe ütköző cselekedeteket követtek el. Biztosítékot kaptam Obama elnöktől arra nézve, hogy lesz ilyen vizsgálat, amelynek során alaposan felderítik az ügyet" - mondta Nieto az RT orosz tévének nyilatkozva.

Vasárnap jelentette a Globo brazil tévé, hogy az NSA figyelte a brazil és a mexikói elnököt.  Az üggyel kapcsolatban mindkét országban behívták a külügyminisztériumba az amerikai nagykövetet, Rousseff pedig felfüggesztette október 23-i washingtoni útjának előkészületét, bár az utat nem mondták le. A brazil kormány péntekig adott határidőt az amerikainak arra, hogy írásban magyarázatot adjon Rousseff megfigyelésére.