Emőke
-4 °C
9 °C

Így házasodnak máshol a kormányfői csemeték

2013.09.07. 07:34
Orbán Viktor lányának, Ráhelnek az esküvője alkalmából körbenéztünk, hogyan adták férjhez lányukat más országok hivatalban lévő vezetői az elmúlt évtizedben.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök lánya, Esra egy török újságíró fiához ment hozzá 2004-ben Isztambulban. Az eseményre több ezer vendéget hívtak meg: ott volt II. Abdullah jordán király, Pervez Musarraf pakisztáni elnök, Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök és Adrian Nastase román kormányfő is. Erdogan nem felejtette el kihasználni az alkalmat Törökország EU-csatlakozási kérelmének népszerűsítésére, az esküvőt pedig egyenesen hídnak nevezte a nyugati és keleti kultúra között, civilizációk találkozásáról beszélt.

Jose Maria Aznar spanyol miniszterelnök komoly bírálatokat váltott ki a lánya esküvőjét övező felhajtás miatt. „Egy hercegnőnek kijáró esküvő?" – tette fel a kérdést az egyik barcelonai lap. Több mint ezren vettek részt az El Escorial apátságban tartott ceremónián. A spanyol király és királynő mellett ott volt a brit, a portugál miniszterelnök, de Silvio Berlusconi és Rupert Murdoch sem hagyták ki a partit. Közben Aznar épp megszorító intézkedéseket vezetett be.

A volt király, Simeon Saxe-Coburg bolgár miniszterelnök kíséri lányát, Kalinát az oltárhoz Borovec hegyi üdülőhelyen 2002-ben. Kalina a spanyol felfedezőhöz, Kitin Munoz Valcarcelhez ment hozzá.

A libanoni elnök, Michel Sleiman is 2008-ban adta férjhez lányát, Larát. A Bejrúttól északra, egy kis hegyi faluban, Bkerkiben tartott ceremónia egybeesett az 1975-1990 közötti polgárháború óta eltelt időszak legsúlyosabb politikai válságával.

George W. Bush még elnöksége utolsó évében, elnökként adta férjhez lányát, Jennát, aki nem akarta a Fehér Házban tartani a ceremóniát, ezért Bushék crawfordi rancsán volt az esküvő. Azért a szűk körben tartott esemény után másfél hónappal a Fehér Házban is tartottak egy esküvői fogadást, ezen már az amerikai haditengerészet zenekara játszott a vendégeknek.

A brunei szultán – aki egyébként az ország miniszterelnöke is – is tavaly adta férjhez a lányát, Hafizah Sururul Bolkiah hercegnőt, az esküvőt pedig mesebeli körülmények között tartották az Istana Nurul Iman palota tróntermében. A férj a miniszterelnöki hivatal egyik dolgozója volt. Az uralkodó 1700 szobás palotájában tartották a ceremóniát. Egy egész héten át tartottak különböző ünnepségeket az esküvő miatt. Az esküvő után a pár a szultán Rolls Royce-án járta körbe a várost és integetett az alattvalóknak.

Traian Băsescu sem úszta meg politikai felhangok nélkül a lánya tavaly szeptemberi esküvőjét, az alkotmányos válság miatt ugyanis a vendégek mellett az elnök lemondását követelő tüntetők is megjelentek Bukarestben. Elena ruháját egy ismert román divattervező készítette el, a lagzit pedig Bukaresttől nem messze, a Snagov palotában tartották, hatszáz meghívott vendég ünnepelt egy hatalmas sátorban. Az EP-képviselő Eelena kiadott egy közleményt is, amiből például kiderült, hogy a gyűrűk egyenként 500 euróba kerültek, míg a ruha ára 4500 euró volt.