Államtitkokat hagyott őrizetlenül a brit miniszterelnök

2013.09.09. 17:10

Őrizetlenül hagyta a vonaton "Prime Minister" (Miniszterelnök) feliratú, kulcsra zárható piros táskáját David Cameron. A Daily Mirrornak a vonat egyik utasa elmondta: a londoni King's Cross pályaudvaron szállt fel a vonatra, és helyet keresve haladt előre az ülések között, amikor a büfékocsiban megpillantotta a kormányfőt. Váltottak egy udvarias mosolyt, a név nélkül idézett utas pedig ment tovább a meglehetősen zsúfolt vonaton.

Két kocsival odébb meglepő látvány fogadta: az egyik asztalon ott hevert a miniszterelnöki táska, zárjában a kulccsal, és láthatólag senki nem törődött vele. A Daily Mirrornak beszámoló utas senkitől sem zavartatva még le is fotózhatta a magányos táskát, amely mellett újságok és egy jegyzettömb is látható.

A vasúti kocsinak ebben a részében az eset idején hárman ültek, de egyikük sem a táska közelében, és a lap forrása szerint nem úgy tűnt, hogy bármelyiküket is zavarta volna a valószínűleg titkokat rejtő táska lefényképezése.

Urai voltak a helyzetnek

A Downing Street szóvivője az eset kapcsán csak annyit mondott, hogy Cameron táskája az utazás során "végig szem előtt volt". A kormányfői hivatal illetékese ugyanakkor nem fedte fel, hogy a közelben ülők valamelyike a miniszterelnök biztonsági kíséretének tagja lett volna.

Az ügy mindenesetre meglehetősen kínos, mivel a brit kormánytisztviselők által hagyományosan használt piros bőrtáskák mindig bizalmas iratokat tartalmaznak, és általános szabály, hogy ezeket a papírokat nyilvános helyen - például vonaton - nem szabad olvasgatni.

Cameronról már korábban is kiderült, hogy hajlamos a szórakozottságára: tavaly például kislányát hagyta el.

Elhagyták a gyereküket

A miniszterelnök és felesége, Samantha vasárnapi ebédet költött el tavaly tavasszal a brit kormányfők vidéki rezidenciája, Chequers közelében, a Plough Inn nevű pubban, három gyermekük, az akkor nyolcéves Nancy, a hatéves Arthur és a 22 hónapos Florence, valamint két baráti család társaságában.

Amikor távoztak, Cameron külön autóval tért vissza a rezidenciára testőreivel, és azt hitte, hogy az összes gyerek a másik kocsiban utazik feleségével. Samanth aCameron ugyanakkor abban hitben szállt be az őket szállító autóba, hogy Nancyt férje viszi haza.

A gyermek hiányát akkor fedezték fel - a Downing Street szóvivőjének korabeli ismertetése szerint "rémülten" -, amikor mindketten visszaértek Chequersbe.

A miniszterelnök azonnal visszaindult a pubba, és meg is találta Nancyt. A kislány szülei negyedórányi távollétében sem ijedt meg nagyon: amikor édesapja visszaérkezett, hogy hazavigye, éppen a pub személyzetének segédkezett a vendégek kiszolgálásában.  • Hírek
  • Személyi kölcsön