Szíria jófiú lesz, tiltanák a vegyi fegyvereket

2013.09.12. 19:35

Nem sokkal azután, hogy a szíriai kormány bejelentette, nemzetközi felügyelet alá helyeznék az ország vegyi fegyvereit, csütörtök este az ENSZ bejelentette, hogy a szíriai kormány csatlakozni szeretne a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez is.

Az ország korábban nem volt tagja a biológiai fegyvereket korlátozó szerződésnek, az ENSZ szóvivője szerint „az elmúlt néhány órában kaptunk egy dokumentumot Szíria kormányától, amelynek most készül a fordítása, és amely a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez való csatlakozásra vonatkozik.” Megfigyelők szerint ez az első lépés lehet a csatlakozási folyamatban.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a szíriai vegyi fegyverek sorsának rendezése feleslegessé teszi az amerikai beavatkozást. „Hiszünk benne, hogy amerikai partnereink inkább a probléma békés megoldását részesítik előnyben" – mondta az orosz külügy vezetője.

Nemzetközi ellenőrzés alá helyeznék a vegyi fegyvereket

Szíria korábban bejelentette, hogy vegyi fegyvereit nemzetközi ellenőrzés alá helyezi, de a kormány hangsúlyozta, hogy ennek semmi köze az esetleges amerikai katonai beavatkozáshoz. „Szíria Oroszország miatt helyezi nemzetközi ellenőrzés alá vegyi fegyvereit. Az Egyesült Államok fenyegetései nem befolyásolták a döntést" – mondta Bassár el-Aszad szíriai elnök. Barack Obama amerikai elnök korábban azt mondta, hogy nem támadják meg az országot, ha a szíriai kormány valóban átadja a vegyi fegyvereit.

Csütörtökön Obama azt mondta, hogy a külügyi kérdések helyett a belpolitika fog elsőbbséget élvezni a közeljövőben. „Még ha sok időt is fordítottunk a szíriai kérdésre, és elértük, hogy a nemzetközi figyelem az ott történt borzasztó tragédiára összpontosuljon, továbbra is fontos elismerni azt, hogy a kormánynak itt szintén sok a tennivalója" - mondta az elnök, egyebek között arra utalva, hogy az amerikai költségvetéssel kapcsolatos belpolitikai nézeteltérések miatt a szövetségi kormányt október 1-jétől ismét a lebénulás veszélye fenyegeti.