Valér
2 °C
8 °C

Összefogott az ellenzék Fico ellen

2013.09.13. 12:36 Módosítva: 2013-09-13 19:13:33

Robert Fico szlovák kormányfő leváltását indítványozzák, és emiatt rendkívüli parlamenti ülés kihirdetésére tettek javaaslatot a pozsonyi törvényhozás ellenzéki pártjai pénteken.

A rendkívüli ülés összehívásához szükséges, 56 képviselői aláírást tartalmazó indítványt az ellenzéki pártok képviselői pénteken délelőtt adták át Pavol Paska házelnöknek. Így a házszabály értelmében egy héten belül össze kell hívnia rendkívüli ülést.

Az indítványt többek között a KDH, a Híd, az SDKÚ, az SaS, az Egyszerű Emberek, valamint az Új Többség képviselői is aláírtak.

Az indítvány aláírói azzal indokolták kezdeményezésüket, hogy a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) 49 százalékos részvénycsomagjának a múlt héten történt állami felvásárlása állítólag gyanús körülmények mellett történt.

Az adásvételhez szükséges dokumentumokat a kormányhoz állítólag közel álló egyik befektetői csoport, a J and T pénzügyi társaság készítette elő. Az azóta nyilvánosságra kerülő dokumentumok szerint az eladó szintén az ehhez a céghez kötődő cseh EPH.

A vállalat és a minisztérium is tagadja ezeket az állításokat. A hivatalos magyarázat szerint a gazdasági miniszter tanácsadója, Miroslav Haško véletlenül írta át a szerzők rubrikában a cégnevet, mivel a korábbi munkahelyéhez kapcsolható notebookon dolgozott – írja a Bumm.sk szlovákiai lap.

„A Szlovák Gázművek felvásárlása disznóság. Fico egy üres, lyukacsos, veszteséges céget vásárol″ – idézte a Bumm Richard Sulík (SaS) ellenzéki képviselőt.

A cseh Energetikai és Ipari Holding, amelytől a szlovák kormány felvásárolta az SPP kisebbségi részvénycsomagját, 2009-ben alakult, és jelenleg több mint 20 energetikai céget birtokol. Részvényeinek 44,4 százaléka a PPF pénzügyi csoport kezében van, amelynek többségi tulajdonosa a Forbes magazin által a leggazdagabb csehnek megjelölt Petr Kellner.

Az EPH-ban 37 százalékos érdekeltségekkel rendelkezik a J and T egyik résztulajdonosa, Patrik Tkác, a fennmaradó rész pedig Daniel Kretinsky cseh vállalkozóé, aki korábban a J and T-nek dolgozott.

Az ellenzék indítványára várhatóan a jövő hétre összehívja a házelnök a parlament rendkívüli ülését, de tekintettel a kormánypárt jelentős többségére (az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) 83 mandátummal rendelkezik a 150 fős pozsonyi parlamentben), a kormányfő leváltására nincs esély, legfeljebb heves vita várható.